Smoggen skymmer Shanghai

ANNONS
|

Under den sex månader långa världsutställningen Expo 2010 vande sig stadsinvånare vid blå himmel. De oräkneliga byggena som vanligtvis pågår i stan hade beordrats att stoppa. Samtidigt stängdes eller flyttades smutsiga industrier, allt för att garantera en klar himmel åt Shanghais stora prestigeprojekt.

Men dagen efter det att Expon stängde sista oktober förvandlades himlen återigen till en gråbrun smogdimma. Fabrikerna och byggena hade dragit igång igen i full fart. Faktum är att luften blev sämre än tidigare, trots att Expon hade sålts in till stadsinvånare som en stor uppstädning av stan.

Den 13 november mätte myndigheternas egna miljöindex upp föroreningsnivå på 370. Bra luft är mellan 50-100. Det var den sämsta luftkvalitén på tio år. Under så extrem förorening upplever även friska personer nedsatt förmåga till fysiska aktiviteter och kommer troligen uppleva besvär. Under Expon klassades däremot luftkvalitén som bra hela 98 procent av dagarna. Både kineser och utlänningar klagade på astma och luftrörsbesvär.

ANNONS

Problemet kan paradoxalt nog ha förvärrats av nya miljöregler. Efter att ha gasat sig ur finanskrisen 2008-2009 med massiva stål- och betongbyggen insåg Kina att de höll på att spräcka sina egna mål om energieffektivisering. Centralregeringen sa till tjänstemännen i många lokalregeringar att de riskerade jobbet om de inte drog ner på elförbrukningen. Många partitjänstemän drog då helt sonika pluggen ur elnätet eller ransonerade strömmen för industrin.

Fabriksägarna i sin tur reagerade genom att köpa dieselaggregat för att kunna fortsätta verksamheten som vanligt. Aggregaten är tyvärr mer förorenande än de vanliga kolrivna kraftverken. Luften fylldes med smog samtidigt som dieseln tog slut på bensinstationer runtom i Kina och enorma köer bildades. Myndigheternas kortsiktiga och oförutsägbara agerande har kritiserats som en ”grön charad” av lokaltidningen Shanghai Daily.

Den ena ultratrendiga nattklubben efter den andra öppnar längs den gamla paradgatan The Bund. Priserna har gått ikapp svenska nattklubbar och champagnen flödar.

Det känns overkligt att för bara tio år sedan var det enda nöjesutbudet i stan slattiga ölkrogar med prostituerade och tyska ingenjörer som främsta kunder. Ett bra resultat av utvecklingen är att några riktigt vassa bartendrar har hittat till Shanghai. Besök Constellation bar på Changle Road eller nyöppnade Mardi Gras för drinkar i toppklass. De japanskt inspirerade handskurna runda isblocken för whiskyglasen är små konstverk i sig.

Nya konsthallar poppar upp som svampar ur marken i Kina. Exempelvis Rockbund art museum som öppnades under våren i Shanghai.

Det är en nyrenovering av ett gammalt slitet område ett stenkast från paradgatan The Bund. Renoveringsarbetet leddes av den världsberömde brittiske arkitekten David Chipperfield. Och till skillnad från de normala kinesiska fuskbyggena har inga kostnader sparats. Hittills har hela Rockbund-projektet, inklusive museet, kostat över 1,8 miljarder kronor.

Lyxiga restauranger med linnedukar och inredning av världskända designers breder ut sig i stan – trots att kinesisk mat med sina skvättiga såser är sällsynt illa anpassad för vita dukar.

Tack och lov finns det några mysiga familjedrivna hak kvar med äkta Shanghaimat. Prova Yongxing resutarant på 624 Fuxing Road exempelvis. Där kan man äta hongshao rou, bräserat sidfläsk, krabba och oxgroda utan att ruinera sig.

Fang Binxing kallas ofta fadern av Kinas internetcensur. När han nyligen började twittra på den kinesiska mikrobloggen Sina Weibo (riktiga twitter är blockerat i Kina) fick han smaka på sin egen medicin.

Hans inlägg möttes snabbt av en störtskur av svordomar och personangrepp. Efter bara tre timmar tvingades han radera sina inlägg. Fang har en chefspost vid Pekings universitet för post och telekommunikation. En av de mer städade kommentarerna var: ”Censuren har tagit ifrån folket rätten att fritt använda internet. Nu ska folket ta ifrån dig rätten att använda din mikroblogg. Om du har något emot det kan du ju blockera Sina Weibo (Sina är en kinesisk internetjätte som tvingas censurera sitt innehåll).

ANNONS