Sasha Faminoffs intresse för odling och växter väcktes hemma i Kanada för tio år sedan. Nu driver hon ett andelsjordbruk ena halvan av året, resten av tiden arbetar hon som lärarvikarie.
Sasha Faminoffs intresse för odling och växter väcktes hemma i Kanada för tio år sedan. Nu driver hon ett andelsjordbruk ena halvan av året, resten av tiden arbetar hon som lärarvikarie. Bild: Nicklas Elmrin

Sasha förverkligade sin gröna ekodröm

Farföräldrarna hade en stor gård där hon tillbringade somrarna som barn. Där såddes det lilla odlingsfröet som nu spirar för fullt i Bergums lertunga jord. Svensk-kanadensiska Sasha Faminoff driver sitt andelsjordsbruk med lika delar passion, svett och envishet.

ANNONS
|

Sasha presenterar stolt sin grönkål som vore det en god vän, och visar hur man så här års ska riva bort de gula bladen nertill för att ge plantan mer utrymme. Särskilt nu när regnen kommer.

– Då får de det ljus och den luft de behöver för att frodas. De kan stå länge och ge mycket även sent på säsongen, säger hon.

Började i Vancouver

Resan in i odlingens spirande och oförutsägbara värld började för tio år sedan då Sasha fick jobb som lärling på en gård på den stora ön Vancouver Island, utanför Kanadas västkust. Hon var då utbildad grundskollärare i franska och engelska. Men eftersom hon är den hon är, med stora doser av både energi och empati, så hade hon kört slut på sig.

ANNONS

– Odlingen och utomhuslivet var precis det jag behövde för att komma tillbaka, säger hon.

Hon fick så småningom jobb på olika små eko-gårdar runt hemstaden Vancouver med allt från hårt arbete på fälten till ”field operations manager”.

Sasha har i dag sextio bäddar i sin grönsaksodling, men bara en anställd på halvtid. Och denna sommar har solen, som inte har varit nådig mot de små skira plantorna, bestämt villkoren. Därtill ett långt bevattningsförbud. Förutsättningarna för växtproduktion har alltså inte varit de bästa, men hon ger sig inte.

– När det var som allra varmast i somras och de små plantorna skulle ner i jorden så satte jag dem på natten. En rejäl pannlampa var till bra hjälp då, skrattar Sasha.

Vanlig modell i Kanada och USA

CSA (Community Supported Agriculture) är en vanlig modell för ekologiska jordbruk i Kanada och USA och kallas här i Sverige för andelsjordbruk. Genom att köpa en andel i början av säsongen blir man medlem i en gård och får då varje vecka en låda med nyskördade grönsaker under perioden juli-oktober. Sasha kör ut sina lådor till Pustervik vid Järntorget, där sedan medlemmarna hämtar dem.

– Vilka grönsaker som finns i lådan beror på vad som har vuxit sig starkt i mina odlingar. Och poängen är att kunderna betalar grönsakerna innan de odlats; de delar på så vis på riskerna med mig som odlare, säger hon.

ANNONS
Bild: Nicklas Elmrin

Hon odlar enligt ekologiska riktlinjer för att så småningom bli KRAV-certifierad. Och för Sasha blev drömmen om att bli kommersiell odlare verklighet sedan kommunen i Göteborg ändrat reglerna så att privatpersoner nu kan arrendera åkermark för att odla och sälja grönsaker inom ramen för projektet Stadsbruk Göteborg.

För att kunna försörja sig arbetar Sasha Faminoff vintertid som vikarie på The English School Gothenburg, en grundskola med internationell inriktning i Påvelund.

– Jag tycker verkligen om att jobba med barn och trivs jättebra på skolan, och det är en härlig kombination med det hårda kroppsarbetet på gården.

För allra bäst trivs hon utomhus. Och så här års, när hon är vid odlingarna i Bergum, finns det vilda, vida Vättlefjäll inom nära räckhåll.

– Vi äter lunch vid Stora Lövsjön då och då. Ett och annat bad där har det också blivit denna sommar.

Jämförelsevis små träd här

Om hon ska jämföra den svenska naturen med den hon är van vid i British Columbia, där Vancouver ligger, så är det främst träden hon tänker på.

– Träden hemmavid är enorma, här känns de väldigt små. Jag är inte heller så van vid björk, det är ett nytt trädslag för mig.

Havet gör att hon känner sig hemma även här.

ANNONS

– Skogen och havet betyder jättemycket för mig. Att segla, klättra, vandra, åka skidor och arbeta fysiskt hårt är det jag mår bäst av, säger Sasha och försvinner åter in i den prunkande odlingsdjungeln.

Sasha Faminoff

Ålder: 37 år.

Familj: sambon Carl Toftfelt, speldesigner, samt mor, far och syster i Vancouver i sydvästra Kanada.

Bor: i Majorna.

Gör: driver ett andelsjordbruk ena halvan av året, resten av tiden arbetar hon som lärarvikare

Intressen: utomhusaktiviteter: vandra, segla, åka skidor och snowboard, men vintertid även kura inomhus och läsa massor av böcker, genuint språkintresserad och i full färd med att lära sig svenska, pratar annars både engelska och franska.

Fakta: Bli bonde i stan

Stadsbruk Göteborg är ett nytt sätt att odla kommersiellt i staden. Fastighetskontoret jobbar med att utveckla jordbruksmarken för ekologisk matproduktion och erbjuder göteborgaren en möjlighet till odlingskarriär. Målet med Stadsbruk Göteborg är att skapa arbetstillfällen och att bidra till en grön, ekologisk och nära storstad.

Läs mer: https://stadsnaraodling.goteborg.se/omraden/stadsbruk-goteborg/

ANNONS