Sorgsen sommar – så hanterar du semesterdeppen

Är du en av alla som drar täcket över huvudet när solen lyser utomhus, som bävar inför sillunchen eller den där kräftskivan?
GP har talat med psykologen Liria Ortiz om varför vissa mår dåligt på sommaren – och vad man kan göra för att må bättre.

ANNONS
|

Det finns flera orsaker till varför somliga känner sig nedstämda på sommaren, men enligt psykologen Liria Ortiz, är det främst väderomställningen och de upplevda förväntningarna som grusar utsikterna för att kunna njuta av årstiden.

Väderomställningen ställer till det

– Omställningen från mörk vinter till varm och ljus sommar kan ställa till det för oss. Kroppen kan ha svårt att hantera förändringen och då kan man bli nedstämd och i värsta fall deprimerad, säger psykologen Liria Ortiz.

Ortiz har patienter som i övrigt inte har depressiva symptom, men som under just sommaren känner sig nedstämda. Symptomen kan bero på de högre temperaturer och ljusa nätter sommaren kommer med, men också på högt ställda krav.

ANNONS

– Många tänker att nu kommer sommaren! Nu måste jag göra det ena och det andra, och jag måste dessutom vara helt utvilad. Många tänker jag måste, jag måste, jag måste. Försök att sänka kraven i stället.

Flexibilitet är nyckeln

– Låser vi oss vid våra förväntningar, riskerar vi att bli besvikna, säger Ortiz.

Det handlar alltså om att vara anpassningsbar.

– Har vi väldigt höga och specifika förhoppningar är det lätt att bli besviken när det inte blir som du tänkt. Men hur du hanterar besvikelsen gör skillnad.

Det kan alltså uppstå en kontrast mellan det man förväntar sig och det som faktiskt blir?

– Exakt. Och hur vi hanterar kontrasten är avgörande. Man föreställer sig kanske att barnen kommer bli jättelyckliga på landet, men så blir de jättegriniga och vill åka hem. Då är det svårt att inte bli besviken, säger Liria Ortiz och skrattar.

– Men är man beredd på att det kan bli så är det lättare att hantera.

Hur hanterar man alla dessa förväntningar inför sommaren då?

– Man förbereder sig för alla olika scenarion. Antingen blir det som du vill, eller så blir det något helt annat. Då är det bra att ha en plan! Om det inte går precis som du vill, fokusera på något som gör stationen bättre.

ANNONS
Liria Ortiz är psykolog, författare, psykoterapeut och lärare.
Liria Ortiz är psykolog, författare, psykoterapeut och lärare. Bild: Model house

Att hantera sociala sammanhang

Sommaren innebär ofta många sociala tillställningar och evenemang. Är man nedstämd är umgänge med andra människor kanske det sista man känner för.

Jag är bjuden på fest, men känner mig nere och vill inte gå. Vad gör jag?

– Det första är att koppla bort antingen-eller-tänket, begränsa aktiviteten i stället. Du behöver inte stanna hela dagen, men strunta inte heller i att gå. Gå en kort stund och förbered en plan på hur du smidigt kan ta dig där ifrån när det känns lagom.

Vad skulle kunna vara en bra plan för att ta sig därifrån?

– Om du inte är förberedd kan du hamna i en situation där människor tjatar på dig, vilket kan framkalla ångest. Därför kan du hitta på en vit lögn eller be en kompis ringa när du vill gå hem.

Är det okej att dra en vit lögn?

– Människor känner sig ofta tvungna att berätta sanningen, men du är inte skyldig att berätta för alla. På detta sett kan du påverka situationen och det ger en känsla av frihet.

– Annars kan det vara bra att ursäkta sig med att gå på toaletten, för att få lite andrum.

ANNONS

Generellt, menar Ortiz, glömmer vi människor ofta att det finns alternativ för hur vi väljer att hantera omständigheter. Det är lätt för oss att falla in i gamla mönster, vilket leder till att vi inte alltid ser saker och ting klart.

– Vi tror att vi måste göra saker på ett visst sätt och har svårt att se att vi har fler valmöjligheter. Det som begränsar oss är ofta våra tankar. Vi fastnar i föreställningar som inte alltid är sanna, säger Liria Ortiz.

Så hanterar du sommardeppen: Psykologens råd

  • Sänk förväntningarna – försök vara anpassningsbar så minskar du risken för att bli besviken.
  • Planera och var förberedd – föreställ dig olika scenarion och gör en plan därefter.
  • Beteendeaktivering – det är bättre att göra någonting litet, än att göra ingenting alls. Du kommer känna dig duktig.
  • Skippa antingen- eller tänket – gå på festen en kort stund och gå hem när du inte orkar längre.
  • Skapa utrymme åt dig själv – det är okej med en vit lögn om den gör dig friare.

LÄS MER:Vårdepression – på riktigt eller en myt?

LÄS MER:Så håller du dig flytande när din partner är deprimerad

LÄS MER:"Jag vill ligga med min killkompis – är det dumt?”

ANNONS