Om du är under 40 borde du däremot inte dricka alkohol alls, enligt en global studie
Om du är under 40 borde du däremot inte dricka alkohol alls, enligt en global studie Bild: Fredrik Sandberg/TT

Studie: Personer under 40 år bör inte dricka alkohol

Det kan vara nyttigt med alkohol – men bara för de lite äldre. Om du är under 40 borde du däremot inte dricka alkohol alls, enligt en global studie. Det finns inga hälsofördelar, däremot ökar risken för trafikolyckor, självmord och våldsbrott.

ANNONS

Det handlar om studien ”Global Burden of Diseases” vid University of Washington i Seattle, där man redan för fyra år sedan visade att alkoholkonsumtion på låg nivå kunde vara skadlig för hälsan. Man uppmanade därför regeringar att råda människor till att sluta dricka helt och hållet.

Nu har experterna bakom ”Global Burden of Diseases” analyserat global data och kommit fram till en ny analys.

De menar att personer, främst män, mellan 15 och 39 år utsätts för högre hälsorisker av alkoholkonsumtion än äldre vuxna. Riskerna inkluderar alkoholrelaterade skador och dödsfall i exempelvis trafiken eller genom våldsbrott och självmord.

ANNONS

Människor över 40 år kan däremot snarare dra nytta av att dricka en liten mängd alkohol varje dag under förutsättningarna att man inte har någon bakomliggande sjukdom.

Studien visar att äldre vuxna kan dra fördel av att dricka ett litet glas rött vin om dagen, eftersom det kan leda till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och diabetes.

Studien är det största projektet av sitt slag och producerar de mest omfattande uppgifterna om orsakerna som ligger bakom sjukdom och död, rapporterar The Guardian.

Kan vara orealistiskt

Det här är de första resultaten som visar alkoholrisker utifrån geografisk region, ålder och kön. Författarna föreslår att globala alkoholkonsumtionsrekommendationer bör baseras på de faktorerna.

– Vårt budskap är enkelt: unga människor ska inte dricka, men äldre människor kan ha nytta av att dricka små mängder, säger författaren Emmanuela Gakidou, professor i hälsometrik vetenskaper vid University of Washington.

Vidare säger hon att det inte är realistiskt att tro att unga vuxna kommer avstå från alkohol helt och hållet, men att det är viktigt att kommunicera ut de senaste bevisen så att alla kan fatta välgrundade beslut om sin hälsa.

”Global Burden of Diseases” publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet. I analysen om dryckesvanor i 204 länder beräknas 1,34 miljarder människor ha konsumerat skadliga mängder alkohol år 2020. Resultaten visade även att 59 procent av dem var i åldern mellan 15 och 39, varav tre fjärdedelar var män.

ANNONS

Forskarna studerade risken för alkoholkonsumtion på 22 hälsoresultat, inklusive skador, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Utifrån informationen som framkom kunde man uppskatta hur mycket alkohol en person kunde dricka innan hen tog en överdriven risk för sin hälsa jämfört med någon som inte drack alkohol alls.

Får kritik

Resultaten får dock kritik från bland andra Colin Angus, alkoholforskare vid University of Sheffield. Han hänvisar i ett uttalande till att antalet alkoholrelaterade dödsfall i Storbritannien är 14 gånger högre i åldrarna 70 till 74 än för personer i åldrarna 20 till 24.

Den statistiken ”motsäger påståendet i den här nya studien, att vi borde fokusera på drickandet i yngre åldersgrupper”, säger han enligt CNN.

Emmanuella Gakidou hoppas dock att studien kan förändra synen på vår alkoholkonsumtion.

Tips för att minska alkoholintaget

Välj alkoholfria alternativ

Under de senaste åren har de alkoholfria alternativen blivit fler. Det finns många drycker att välja på som inte är så söta utan som passar bra som mat- eller sällskapsdryck. Utforska sortimenten hos Systembolaget, i butiken och på krogen och testa dig fram.

Välj alternativ med lägre alkoholhalt

Ett annat sätt att minska det totala intaget av alkohol är att välja drycker med lägre alkoholhalt, och gärna även färre kalorier. Titta efter vin och öl med lägre halter och byt mot dem.

Förvara smart så kan du njuta mer sällan

Planera dina inköp och förvara smart, så håller vinet längre och du kan dricka mindre mängder mer sällan utan att behöva hälla ut. Förvara öppnade flaskor i kylskåp med väl tillslutande kork eller kapsyl så håller det längre.

Källa: Livsmedelsverket.

LÄS MER:Så mycket dricker vi på midsommar

LÄS MER:Öljättens drag – öppnar undervattensbar i Smögen

LÄS MER:Varannan alkoholmätare visar fel i stort test

LÄS MER:Klart: Serveringstiderna i Göteborg utökas

ANNONS