Rullstolsbasketen gjorde att Tommy Olsson flyttade från Skövde till Göteborg en gång i tiden. Sedan många år tillbaka tillverkar han nu individanpassade rullstolar. Användarna bekostar själva sina rullstolar, ibland med hjälp av fonder, sponsorer och försäkringar.
Rullstolsbasketen gjorde att Tommy Olsson flyttade från Skövde till Göteborg en gång i tiden. Sedan många år tillbaka tillverkar han nu individanpassade rullstolar. Användarna bekostar själva sina rullstolar, ibland med hjälp av fonder, sponsorer och försäkringar. Bild: Maria Hellström

Tommy håller hjulen rullande för alla paraidrottare

Tommy Olsson levde ett aktivt liv när han som 19-åring var med i en olycka och blev förlamad. Men handikappet har aldrig hindrat honom att göra det han vill. Tommy har tävlat i rullstolsbasket över hela världen – och förser numera nästan alla Sveriges spelare med rullstolar från fabriken i Torslanda.
– Jag har nog alltid sett möjligheter, säger han.

ANNONS
|

Det finns ingen hemsida, inga broschyrer eller ens en skylt på dörren till fabriken. Den nyinflyttade blomsterhandlaren på hörnet har aldrig hört talas om att det huserar ett företag i byggnaden som heter Unitom och som tillverkar rullstolar.

Tommy anser inte att han behöver göra reklam för sig. Han är 65 år, fyller 66 i sommar, och förser 90 procent av rullstolsbasketspelarna i Sverige med rullstolar. Han tillverkar också rullstolar åt spelare i handboll, innebandy och tennis samt gör specialstolar, som till exempel tramprullstolar, och individanpassade rullstolar. Samtidigt tänker han att han snart ska trappa ner och bli pensionär.

– Jag ska gå ner till hundra procent, säger han med ett skratt.

ANNONS

Fullt upp hela tiden

Tommy har fullt upp och när GP ringer för att boka in en intervju har han svårt att hitta en lucka i kalendern. Antingen har han möte med en kund eller så är han upptagen i produktionen. De närmaste dagarna ska en rullstol levereras till en tjej som spelar tennis.

– Det är så jätteroligt att jobba med det här. Jag är med på hela resan, träffar personerna från början till att de får stolen. Man ser deras glädje. Det är en ofantlig payback.

En enda rullstol innebär jobb i några veckor – från första möte med kund till färdig produkt. Tommy är ensam i företaget och sköter alla steg i tillverkningen själv. Varje uppdrag inleds med att han träffar personen som ska ha rullstolen och undersöker de fysiska förutsättningarna. Dessa avgör såklart storlek på stolen men också sitthöjd och vinklar på hjulen. Därefter gör Tommy en ritning. Sedan kapar, bockar och svetsar han ihop rör och syr klädsel. Alla maskiner och allt material ryms i den anonyma verkstaden i Torslandas industriområde.

Tommys liv förändrades på ett ögonblick när han 19 år gammal var inblandad i en svår speedwaykrasch, som gjorde honom delvis förlamad.
Tommys liv förändrades på ett ögonblick när han 19 år gammal var inblandad i en svår speedwaykrasch, som gjorde honom delvis förlamad. Bild: Maria Hellström

Tommys liv har alltid handlat om idrott. Som barn och tonåring i Skövde var det först fotboll som gällde, sedan speedway. När han var 19 år förändrades livet drastiskt under loppet av några sekunder. I en speedwaytävling i Mariestad förlorade han plötsligt kontrollen och kanade ut i staketet och välte. Tommy minns smärta från ryggen och förlorad känsel i benen. Han förstod allvaret direkt.

ANNONS

– Jag kommer ihåg att ambulanspersonalen var väldigt varsam, säger han.

Tommy fördes med ambulans till sjukhuset i Skövde och transporterades sedan vidare till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg där han opererades i sex timmar. En kota i ryggen hade krossats och skadat ryggmärgen vilket gav honom en partiell förlamning i underbenen.

Rehabiliterades i ett halvår

Efter operationen blev han kvar och rehabiliterades på Sahlgrenska i ett halvår. Där lärde han känna grundaren av Göteborgs rullstolsbasket, GRBK, och när han skrevs ut från sjukhuset flyttade han till Göteborg och började spela i klubben.

Under 70-talet var rullstolarna tunga och svåra att manövrera. Tommy började experimentera och gjorde sin egen stol i aluminium. Snart tillverkade han också rullstolar till andra spelare i laget.

Senare gick Tommy över till titan, som han fortfarande använder. 1983 registrerade han ett företag som han sålde efter några år. 2004 startade han sitt nuvarande företag Unitom.

Försöker se möjligheterna

Tommy har aldrig varit bitter över den vändning hans liv tog efter olyckan, utan ser i stället möjligheter. Han har en positiv inställning till livet och det han företar sig.

– Jag har ju känsel kvar i armarna, säger han och ler.

Däck i långa banor som så småningom ska användas till individanpassade rullstolar.
Däck i långa banor som så småningom ska användas till individanpassade rullstolar. Bild: Maria Hellström

Tommy har mängder av historier att berätta från alla de sammanhang han deltagit i genom idrotten, människor han träffat och platser han sett: Som hur han av en slump blev ombokad från ett flygplan i Italien som sedan skulle störta, hur han var med och vände en given förlust till en vinst i en landskamp i rullstolsbasket eller hur han sett glädjen i barns ögon som fått sitta i sin rullstol för första gången.

ANNONS

Tommy har spelat 192 landskamper i rullstolsbasket och tävlat i mästerskap i Kanada, Australien, flera länder i Europa, USA och Asien. Han har vunnit Sveriges första rullstolsmaraton och tagit VM-guld i stafett.

Tommy bläddrar mer än gärna i sin idrottslitteratur.
Tommy bläddrar mer än gärna i sin idrottslitteratur. Bild: Maria Hellström

Alla möten och händelser är också minnen. Och några av dem finns dokumenterade i tidningsartiklar och böcker som Tommy förvarar i fabriken.

Numera idrottar han inte längre själv, men är fortfarande aktiv inom GRBK. I år fyller klubben 50 år och planen är att det ska firas i höst, vilket Tommy ser fram emot.

– Många har inte träffats på 25 år. Gemenskapen var helt otrolig förr när det inte fanns telefoner eller datorer.

Tommy Olsson

Ålder: 65 år.

Familj: Sambon Ann Henriksson, vuxen dotter, bonusbarn och bonusbarnbarn.

Gör: Tillverkar rullstolar till idrottare.

Bor: I Torslanda sedan 1976.

Intressen: Sport och motorer.

ANNONS