Den bandyfrälste trädgårdsentusiasten Lars-Johan Svanström är trädgårdsmästare till yrket. Men fritiden ägnar han i stor utsträckning åt att vara ordförande i Frillesås Bandy. Lördagen den 27 oktober debuterar klubben i elitserien med bortamatch mot Edsbyn.
Den bandyfrälste trädgårdsentusiasten Lars-Johan Svanström är trädgårdsmästare till yrket. Men fritiden ägnar han i stor utsträckning åt att vara ordförande i Frillesås Bandy. Lördagen den 27 oktober debuterar klubben i elitserien med bortamatch mot Edsbyn. Bild: Lisbeth Hedberg

Trädgårdsmästaren som längtar efter is och kyla

En som längtar efter is och kyla redan nu är Lars-Johan Svanström, ordförande i Frillesås Bandyklubb. På lördag gör hans lag debut i bandyns elitserie, och redan fyra dagar senare är det enligt spelschemat dags för hemmapremiär på Sjöaremossen i Väröbacka.
– Jag lyssnar med bävan och förhoppning på väderleksrapporterna, säger han.

ANNONS
|

Lars-Johan Svanström längtar efter att få se sitt lag i elitserien på hemmaplanen Sjöaremossen.

– Vi har inte förlorat en match på hemmaplan sedan december 2015, så att flytta hemmapremiären till en lånad ishall ett antal mil bort vill vi inte. Då skulle vi missa många från vår trogna hemmapublik. Sista matchen i vintras, då det blev klart att vi gick upp i elitserien, var det nästan 1 800 som hejade på oss.

– Det känns lite som Åshöjdens BK, säger Lars-Johan och syftar på TV-serien från 1980-talet som bygger på Max Lundgrens ungdomsböcker om den fiktiva lokala fotbollsklubben som når oanade höjder.

ANNONS
När det är hemmamatch bjuder Lars-Johan spelare och ledare på brunch  Lite av det som blir över lämnar han sen till domarna, något som blivit en snackis i bandydomarvärlden.
När det är hemmamatch bjuder Lars-Johan spelare och ledare på brunch Lite av det som blir över lämnar han sen till domarna, något som blivit en snackis i bandydomarvärlden. Bild: Frillesås Bandy

Lars-Johan har kontaktat IFK Motala om mötet hemma den 31 oktober, och de är positiva till att matchen flyttas fram tills vintern kommit till Sjöaremossen.

Själv växte Lars-Johan upp i Fagersta i Bergslagen där han mer eller mindre fick bandyn i blodet. Både pappa Lars och farbror Jan spelade i Västanfors som då låg i allsvenskan. Farfar Otto hade kiosken på Västanfors idrottsplats och själv spelade Lars-Johan högerhalv i pojklagen tills han som 16-åring flyttade först till Örebro för att gå i gymnasiet och senare till Alnarp i Skåne för att utbilda sig till trädgårdsmästare.

Elva år som ordförande

Så småningom blev det åter bandy för Lars-Johan, först som ledare i Frillesås bandyskola när sonen Simon började där. Sen blev engagemanget större och han är nu inne på sitt elfte år som klubbordförande.

– Jag är inte anställd utan vald som ordförande i klubben. Här jobbar vi ideellt och samtliga spelare i A-laget har jobb bredvid. Att vi ändå lockat till oss många spelare med erfarenhet av elitseriespel, tror jag beror på den familjära stämningen i klubben.

– Här finns inga divalater, ingen föräldrahets i ungdomslagen och inget läktarvåld, bara ”goa gubbar” och en och annan bandyportfölj, säger Lars-Johan och skrattar.

Den klassiska bandyportföljen.
Den klassiska bandyportföljen. Bild: Christine Olsson

Bandyportföljen är ett känt begrepp inom bandysupporterkulturen. I den finns en termos med varm dryck som kaffe eller glögg, ofta spetsad med lite alkohol.

ANNONS

Gissningsvis har ordföranden själv en del i den familjära stämningen, bland annat genom att före hemmamatcherna de senaste sex åren laga och duka upp en stor brunch till laget.

Lars-Johan brinner för det han gör, oavsett vad det gäller. Och han har hela livet varit intresserad av handel och entreprenörskap. Det som började med att hjälpa farfar i kiosken i Västanfors, blev ganska snart att han varje skollov for ner till Varberg för att hjälpa morbror Göte (mamma Ulla-Britts bror) och moster Iréne i deras handelsträdgård i Träslöv.

– Ofta blev jag skjutsad ut till riksväg 68 som går förbi Fagersta för att få åka med någon lastbil till Varberg där morbror och moster odlade och bedrev partihandel med grönsaker och växter. Där var jag som en son i huset.

Allra roligast med besöken i Varberg var att tidiga morgnar följa med till Partihallarna i Göteborg, och att stå på torget i Varberg onsdagar och lördagar och ha egen försäljning.

– Redan då som 14-15-åring älskade jag att prata med folk och tala för min vara.

Flitig på Instagram

Direkt efter trädgårdsmästarutbildningen började Lars-Johan att arbeta på handelsträdgården i Träslöv. För 25 år sedan tog han över företaget och han har nu byggt upp en handelsträdgård som är känd långt utanför Varberg. Inte minst för att han så gott som dagligen publicerar bilder och roliga texter på Instagram.

ANNONS

– Jag har alltid gillat att fotografera, men det där med att skriva är ganska nytt. Men jag förstod nästan direkt värdet av sociala medier för att visa upp företaget, säger Lars-Johan som nu har över 11 000 följare på Instagram.

Bild: Lisbeth Hedberg

Lars-Johan drömmer om ett kafé på Träslövs Trädgård. Men inte typ ”och så har vi ett kafé också”, utan på riktigt. Han är inspirerad av Rosendals trädgårdar på Djurgården i Stockholm, och blir det ett kafé så kommer han att inleda samarbete med ett proffs som bygger upp och sköter detta så att han och de andra på handelsträdgården kan ägna sig åt trädgård.

Hemma på gården i Frillesås har familjen Svanström/Martinsson över 200 djur. Det är hunden Lexie, fyra katter, koi-karpar, änder, fasaner, höns, påfåglar, papegojor, kaniner och gutefår.

– Jag är förtjust i djur, men det är mest min sambo Carina, som sköter detta – vid sidan av att hon äger och driver Önskebutiken i Varberg. Så sköter jag trädgård både hemma och på jobbet, säger Lars-Johan som är lycklig varje dag han åker till jobbet.

– Det är en ren glädje att köra in här, parkera och ta första andetaget, säger Lars-Johan som precis som tidigare år stänger sin handelsträdgård under januari och februari.

ANNONS

– Jag är väldigt glad över att bandyn fortfarande är en vintersport då jag på vintern kan gå ner i tempo på jobbet. Annars hade det nog varit kört med mitt engagemang.

Lars-Johan Svanström

Ålder: 52 år.

Bor: På Baggagården i Frillesås.

Familj: Sambo Carina Martinsson, Simon 16 år, Sofie 13 år, föräldrarna Ulla-Britt och Lars.

Gör: Ordförande i Frillesås Bandy, trädgårdsmästare och ägare till Träslövs Trädgård i Varberg.

Intressen: Bandy, trädgård, resor (gärna till platser som finns på världsarvslistan, senast till Angkor Wat i Kambodja), kultur, djur.

Aktuell: Frillesås BK debuterar i elitserien i bandy 27 oktober borta mot Edsbyn.

Hemsidor: www.frillesasbandy.se och www.traslovstradgard.se

Instagram: larsjohantraslovstradgard

ANNONS