GP:s ölskribent Robert Lagerström tipsar om några goda suröl.
GP:s ölskribent Robert Lagerström tipsar om några goda suröl.

Åtta goda suröl på Systembolaget

En sur sommar! Varför inte? Syrliga öl kan vara både läskande och törstsläckande i värmen. Här har jag valt åtta stycken, från nyheter och klassiker till sådana som är på tillfälligt besök.

ANNONS
|
Syrligt öl

Coolship Resurgam (52504)

gradegradegradegradegrade
130:40 kr, 37,5 cl, 6,7 %
Allagash, USA

Kvalitetsbetyg: 8/10

Smakar det så kostar det. Att göra spontanjäst öl är dyrt och tidsödande. Här har Allagash blandat tre olika årgångar av samma öl och lagrat det på franska vinfat. Detta har blivit en god och komplex brygd med inslag av aprikos, hö, krusbär, stall, läder, citron och grapefrukt. Coolship är för övrigt det öppna kar där ölet spontanjäser. Finns hos Ölstudion.
Syrligt öl

Liefmans Fruitesse (11928)

gradegradegradegradegrade
17:90 kr, 25 cl, 0,0 %
Liefmans, Belgien

Kvalitetsbetyg: 7/10

Det finns inte så många alkoholfria öl som är riktigt goda. Alkoholen behövs både som doft- och smakbärare samt för att ge fyllighet. Däremot fungerar ofta fruktiga och syrliga sorter bättre än stilar som lager och ipa. Denna läskande sommarsaft är gjord med en handfull olika bär och smakar sötsyrligt av körsbär, blåbär och hallon.
Syrligt öl

Kriek Mariage Parfait (88359)

gradegradegradegradegrade
85 kr, 37,5 cl, 8 %
Boon, Belgien

Kvalitetsbetyg: 8/10

Tolv flaskor? Så många måste man beställa. Men tack och lov säljs ölet även styckvis hos Ölstudion. Det är gjort av ettårig lambic, smaksatt med 400 gram körsbär per liter, samt lagrat på små ekfat och jäst en andra gång i flaskan. Ölet smakar genuint, gott och komplext av körsbärskärnor, läder, citron, stall, ekfat, körsbär och vanilj.
Syrligt öl

Three Times Three Vol 4 (10201)

gradegradegradegradegrade
120:80 kr, 44 cl, 7 %
Omnipollo, Belgien
5/7, 3 000 burkar

Kvalitetsbetyg: 8/10

Söta och fylliga bärbomber har blivit ett av Omnipollos signum. De tillverkas av belgiska de Proef och just denna är ett samarbete med flera amerikanska bryggerier. Ölet påminner om dem i Bianca-serien och ger toner av svarta vinbär, vanilj, körsbär, tobak, persika och vingummi. Det är inte spontanjäst utan snabbsyrat. Och dyrt.
Syrligt öl

Oude Geuze Vieille (88257)

gradegradegradegradegrade
62:20 kr, 37,5 cl, 6,5 %
Oud Beersel, Belgien

Kvalitetsbetyg: 9/10

Geuze är en blandning av olika lambic-årgångar som har efterjäst i flaskan. Numera finns det två geuzesorter, varav Oude geuze måste bryggas enligt strikta metoder och är genuin och kompromisslös. Oud Beersels version är syrlig och komplex med inslag av röda äpplen, hö, läder, citron, stall, ekfat och vita krusbär. Finns hos Ölstudion.
Syrligt öl

Lindemans Tarot Noir (88010)

gradegradegradegradegrade
31:90 kr, 25 cl, 8 %
Lindemans, Belgien

Kvalitetsbetyg: 7/10

Lambic är ett syrligt spontanjäst öl, som bland annat bryggs med omältat vete. Att blanda det med socker och bärkoncentrat känns lite oseriöst, men det är just vad Lindemans har gjort – och fått fram en sötsyrlig och läskande cocktail av mörka bär. Den fungerar fint som en ingång till mer komplexa sorter. Kan köpas hos Ölstudion.
Syrligt öl

Lime Time (10524)

gradegradegradegradegrade
45:90 kr, 33 cl, 6,5 %
Frontaal, Nederländerna
5/7, 4 200 burkar

Kvalitetsbetyg: 7/10

På Frontaal vill man göra goda och moderna öl. Och gärna bli Nederländernas största oberoende bryggeri. Man undviker banklån och har i stället gjort flera crowdfunding-kampanjer, och kunde på så sätt inviga ett nytt stort bryggeri i Breda i fjol. Lime Time bjuder på en rejäl syra samt toner av lime, vanilj, aprikos, ingefära och citron.
Syrligt öl

Oude Quetsche Tilquin à l'Ancienne (55372)

gradegradegradegradegrade
229 kr, 75 cl, 6,4 %
Tilquin, Belgien

Kvalitetsbetyg: 9/10

Långtifrån en lågprisprodukt. Det beror som alltid på dyra råvaror, lång lagringstid och små serier. Till det här ölet har det använts 260 gram plommon per liter färsk lambic, vilken har blandats med tre äldre årgångar innan ölet har efterjäst i flaskan. Det är syrligt och komplext med plommon, citron, stall, läder, aprikos och apelsin.

Så betygsätter vi

Kvalitetsbetyg: 10 = Världsklass, 8–9 = Mycket hög klass, 6–7 = Gott och välgjort, 4–5 = Godkänt, 2–3 = Dåligt, 1 = Odrickbart.

Fyrbetyg: 5 fyrar = Fynd, 4 fyrar = Mer än prisvärt, 3 fyrar = Prisvärt, 2 fyrar = Ej prisvärt, 1 fyr = Lämna tillbaka till Systembolaget.

LÄS MER:15 öl för sommarens alla tillfällen

LÄS MER:Ett ölfattigt tomrum uppstår när Ölstudion stängs

LÄS MER:Öl från Göteborg – åtta favoriter på Systembolaget

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS