Nya restrenden – utan mat, tak och mobil

Vi har sett det i spelfilmer, reality-tv och läst om det i romaner. Om människor som blir strandsatta och måste överleva långt bortom civilisationens bekväma famn. En samtidsspaning visar att den hyperuppkopplade skärmmänniskan gärna betalar för att öva sig på att överleva, utan mobilen.

ANNONS
|

Någon gång längs vägen bytte det vi en gång kallade för weekendresa skepnad. Nutidens överhettade själar behövde i stället burn-out breaks. Åka bort för att låsa in mobilen, vara någonstans närmare naturen, helst utan både ljus- och ljudföroreningar. Den digitala detoxens era var här för att stanna. Numera finns förstås resmål tillägnade just det behovet.

– Alla våra vistelser är minst tre dagar, vilket är minimum den tid det tar att verkligen koppla ner sig från alla skärmenheter och faktiskt känna friheten av att vara utan mobilen. Efter en vistelse på Unplugged har gästerna mer energi, känner sig mer produktiva, avslappnade och mindre stressade, berättar Hector Hughes, medgrundare till Unplugged.

ANNONS
För den som hyr en stuga av företaget Unplugged ingår det i priset att din mobil låses in i minst tre dygn.
För den som hyr en stuga av företaget Unplugged ingår det i priset att din mobil låses in i minst tre dygn. Bild: Pasco

Företaget har som affärsidé att hyra ut små, enkla stugor på den brittiska landsbygden utanför London. I dag finns ett tjugotal att välja bland men snart kommer det finnas dubbelt så många, eftersom marknaden är glödhet. Vid ankomst ombeds gästen att lämna ifrån sig alla sina digitala skärmar som alltså låses in i minst tre dagar. Även i Västsverige existerar konceptet att koppla ner sig i 72 timmar, flera så kallade glashus finns till uthyrning i regionen.

Vildmarkskunskap till salu

Nästa steg är att inte bara lämna ifrån sig mobilen, utan att inte heller få någon mat eller tak över huvudet. Detta kallas ibland för överlevnadsturism. Semestergäster är villiga att betala, lika mycket som det kostar att bo på lyxhotell, för att lära sig bushcraft, vildmarkskunskaper, och sedan förvisas ut i närmsta djungel för att överleva. Grundtanken med bushcraft är inte alls någon nyhet. Här i Sverige har kurser i att göra upp eld, fiska med spjut, plocka örter, bygga vindskydd och samla vatten vuxit i popularitet det senaste årtiondet. En välkänd anordnare är till exempel Johan Forsberg och hans Nordic Bushcraft med basläger i skogarna utanför Jönköping. För den som tycker att friluftslivet blivit en materialsport och hellre vill förlita sig på sin egen förmåga är vildmarkskunskap svaret. På en svensk hemsida står det formulerat att det duger med ett par stövlar, jeans och en stickad mössa för ett mer rustikt friluftsliv.

ANNONS
Vildmarkskunskap, eller bushcraft som det heter i internationella sammanhang, är ju sen gammalt. Men nutidsbehovet av kurser i att konkret kunna klara sig själv ute i det vilda ett par dygn är uppenbarligen stort.
Vildmarkskunskap, eller bushcraft som det heter i internationella sammanhang, är ju sen gammalt. Men nutidsbehovet av kurser i att konkret kunna klara sig själv ute i det vilda ett par dygn är uppenbarligen stort. Bild: Mostphotos

Tom Williams är en internationellt känd äventyrare som var med i den brittiska tv-showen ”Alone” i år, där varje deltagare ensam skulle överleva i den kanadensiska vildmarken. Hans eget företag anordnar just resor på temat överlevnadsturism. Bland annat till Skandinavien och ett utlovat äkta ”Alone”-äventyr.

Överlevnadsgästen får bland annat med sig en vattenranson, en machete, ett första-hjälpen-kit.

Nästa år är fullbokat och väntelistan för 2025 är redan fylld. Likadant är det med resorna under namnet Desert Island Survival. De går ut på att landa på en obebodd tropisk ö, lära sig bushcraft under fem dagar och avsluta med att överleva på egen hand i tre dagar. Överlevnadsgästen får bland annat med sig en vattenranson, en machete, ett första-hjälpen-kit och, hör och häpna, en satellittelefon. De öde destinationerna ligger bland annat utanför Indonesien, Panama och Tonga. På hemsidan står att detta inte är för alla, då en vistelse innebär både digital detox, insektsbett, vild natur, utan vare sig dusch eller toalett, och annat obehag.

Dessa semesterval, som skalar av inte bara bekvämligheter utan kanske också blottar ett djupare behov, är egentligen föga överraskande. Inte heller utbudets exponentiella tillväxt. Unplugged ska nästa år öppna sina första stugor utanför hemlandet, i Sverige. Skalan mellan adrenalinstinna gäster viftandes med machete och en lugnare filosofi om att mobilbefriad finna sig till rätta i vildmarken är rimligtvis mycket vid. För den som överlever sina tre dagar på den där öde ön väntar en kall öl eller Coca-cola i motorbåten som hämtar upp.

ANNONS

LÄS MER:Spektakulära bastubad i kalla Norden

LÄS MER:Puglia har blivit det nya favoritresmålet i Italien

LÄS MER:Att ta med cykeln på resan blir alltmer attraktivt

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS