Recept: God, snabb och enkel vardagsmat

Anja Olaug Jelinek bjuder på tre snabblagade rätter. Få och enkla ingredienser som tillagas i samma kärl räddar vardagsmiddagen när inspirationen till matlagning tryter.

ANNONS
|
Snabb moussaka.
Snabb moussaka. Bild: Anja Olaug Jelinek

Snabb moussaka

4 portioner

Denna moussaka har blivit en återkommande favorit på vårt bord och det är sällan det blir något över. Det går snabbare för att du slipper göra en bechamelsås och i stället rör ihop en kall ostsås.

1 stor aubergine

Ca 300 g vällagrad ost, att toppa med

Färssås:

1 morot

1 selleristjälk

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

400 g vegofärs eller annan färs

2 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater

1 kanelstång

1 tsk torkad oregano

Flingsalt

Nymalen svartpeppar

Ostkräm:

300 g färskost

100 g riven ost, vällagrad

2 dl grädde

Nymalen svartpeppar

Flingsalt

Börja med att skiva aubergine i cirka 2 cm tjocka skivor. Salta på båda sidor och låt ligga och svettas medan du förbereder resten. Detta gör att den bittra smaken i auberginen försvinner.

ANNONS

Sätt ugnen på 200 grader.

Finhacka morot, selleri, gul lök och vitlök. Stek mjukt i lite neutral olja. Tillsätt färs och stek tills den fått lite färg.

Tillsätt tomatpuré och stek några minuter tills du ser att oljan i purén har frigjort sig. Det gör ingenting om den bränns lite. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen och låt puttra.

Vispa samman alla ingredienser till ostsåsen.

Smaka av färssåsen med flingsalt och nymalen svartpeppar. Var lite försiktig med saltet eftersom auberginen smakar mycket salt.

Torka av aubergineskivorna och varva aubergine, färssås och ostsås tre gånger i en form. Toppa med riven ost. Grädda i 30–40 minuter.

Ratatouille.
Ratatouille. Bild: Anja Olaug Jelinek

Ratatouille

4 portioner

Mustiga grönsaker som får bakas rejält tillsammans med tomat och mycket olivolja. Helt perfekt att doppa bröd i och sleva sleva sleva och kleta kleta kleta.

1 förpackning tomater på burk, 400 g

1 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

Flingsalt

1 aubergine

1 zucchini

1 silverlök

1 paprika

150 g fetaost

1/2 dl olivolja

Servera med:

Bröd

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa samman tomaterna med olivolja och en pressad vitlöksklyfta. Tillsätt en nypa flingsalt och smaka av, salta mer efter smak.

Skiva aubergine, zucchini, silverlök och paprika. Varva de skivade grönsaker i en gryta. Häll på tomatsåsen och toppa med fetaost och olivolja. Baka i ugn 30–40 minuter. Ät med bröd.

ANNONS
Fuskpanna med bakad tofu.
Fuskpanna med bakad tofu. Bild: Anja Olaug Jelinek

Fuskpanna

4 portioner

Min älskade fuskpanna har räddat mig så många gånger. Krispiga grönsaker möter syrlig grädde och bakad tofu. Jag använder en smaksatt tofu, denna gång med alger och dill, som påminner lite om fisk i smaken. Vill du hellre använda fisk tillsätter du den efter halva tillagningstiden, annars blir den för torr.

460 g tofu med smak (gärna någon ört, sjögräs eller dill)

En skvätt neutral olja

150 g haricots verts

10 cm purjolök

1 zucchini

65 g färsk spenat

3 dl vispgrädde

1 citron, zest och saft

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Servera med:

Nykokt potatis

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela haricots verts i tre delar. Skiva purjolök och zucchini. Varva haricots verts, spenat, purjolök och zucchini i en ugnsform.

Rör samman vispgrädde med citronsaft, citronzest, flingsalt och nymalen svartpeppar. Skär några snitt i tofun, ringla neutral olja på och lägg den på grönsakerna.

Häll gräddblandningen över tofun och grönsakerna. Baka i ugn cirka 25 minuter. Servera med nykokt potatis.

Fler recept av Anja Olaug Jelinek:

LÄS MER:Recept: Snabba förrätter för 100 kronor eller mindre

LÄS MER:Tre recept på billiga soppor som värmer magen

LÄS MER:Tre recept på värmande och riktigt god brödmat

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS