Följ receptet noga.
Följ receptet noga. Bild: Karin Flodhammar

Floka : Jag vill ha en gammaldags kokbok utan mästerkockar

Recepten i ”Vår kokbok” har tjänat det svenska folkhemmet i över 70 år.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag tar alltid receptet till jul- och nyårsmaten ur "Vår Kokbok", den pålitligaste av alla kokböcker, utgiven av Kooperativa förbundets provkök. Jag tycker om ordet "vår" i titeln. Det är vår gemensamma. Inte något Gabriellas tips på krispig brysselkål med panko eller mästerkocken Daniels bästa grilltips. Panko är för övrigt ett slags grovt rivet ströbröd som körs ända hit från Kina. Jag vill ha svensk basmat. Trevliga, väl utprovade recept som har tjänat det svenska folkhemmet i över 70 år. Jag vill inte veta namnet på den som hittat på receptet, vilken restaurang hen har arbetat på eller hur många priser hen har vunnit. Inget cv. Mat. Nu låter jag väldigt gammaldags men i mitt hem tillverkade man sitt skorpmjöl själv. Brödskalkar och stumpar torkades och maldes i en liten kvarn, en mandelkvarn, som man skruvade fast i bordsskivan. Inuti fanns en trumma med taggar på, som ett rivjärn ungefär, och det hela drevs med en spak med trähandtag på sidan. Man pressade in en träkloss i trumman på sidan, drog några varv med spaken och ut kom panko. Eller ströbröd om man så vill. Detta var i början av 90-talet inte 30-talet som man kan tro. Jag brukade hämta min brorson Erik på dagis ibland. Som faster såg jag det som min plikt lära honom lite av varje av det som skulle möta honom i hans framtida hem. Bland annat försökte jag lära honom putsa skor och mala ströbröd, men inget lyckades. Inte förrän mitt ex kom hem med en megafon han skulle ha i något konstprojekt, antagligen skrika dikter i, blev det fart på femåringen. De gömde sig bakom gardinen med mikrofonen och skrek "amurkko!" så högt de bara kunde rakt ut på gatan.

ANNONS

Vad gör man med resterna så här dags efter Trettondagen?

Jag förstod aldrig det där med amurkko. Jag var fullt upptagen med att laga Vilda Västern-sallad ur Vår Kokbok, i detta fall med torkat bröd som bas, 3 dl vita brödtärningar. Sedan kommer det: Tillsätt 1 msk smör eller margarin. Alltid detta eller. Smör eller margarin. Var smör väldigt dyrt jämfört med margarin på den tiden? Jag hittar hur många recept som helst med smör eller margarin, Janssons Frestelse, Levergryta med vitkål samt helt vanlig bulldeg. Hela Vår Kokbok är full av smör eller margarin. Det är inget fel att Gabriella utvecklar alla möjligheter att crispa brysselkål men man kan också gratinera den med vit grundsås, bottenredd eller toppredd, dock ingen ost. Till den bottenredda går åt en och en halv matsked smör eller margarin som man smälter och löser i mjölet först innan mjölken slås på. Eller så kokar man bara brysselkålen som den är i 10-15 min. Vår Kokbok skapades 1951 av Ann-Britt Agnsäter, till en början resande hushållskonsulent, senare chef för KF:s provkök (1946-1980) och även den som introducerade matpyramiden. Det enda namn som nämns i boken är hennes samt Rolf Smedman som står för de tecknade fiskarna i färg, en av vår tids störste flugfiskare.

Sitt alltid nära fönstret. Sedan när allt är uppätet är det dags att sätta igång med inköpslistorna för det nya året.

Det börjar bli dags för resterna nu, eller hur?

ANNONS

Vad gör man med resterna så här dags efter Trettondagen? Finns det några kvar eller har de gått i komposten, hemska tanke. I Vår Kokbok lämnar inget köket levande. Varje smula tas om hand. Ofta i lådor. Sillåda med kokta grönsaker. Gratinerad pyttipanna givetvis och tills sist det säkraste kortet av alla: crepes. I crepes kan man plöja ner allting. Små goda stuvningar som rullas in och toppas med ost. Skinka, Jansson och risgrynsgröt. Som vegeterian fick jag en gång i mig japansk köttgryta som jag diskret pillade undan och lade i en blomkruka. Sitt alltid nära fönstret. Sedan när allt är uppätet är det dags att sätta igång med inköpslistorna för det nya året. Här rekommenderar jag "Andra Pysslingen i hemmet" av Pelle Sjölin, Fritzes förlag (1955), en ovärderlig bok. Se bara på den effektiva minneslistan på bilden ovan. Man lossar etiketterna från flaskor och burkar, klistrar upp dem på en tunn pappskiva, gör två hål i ena kanten samt träder ett snöre genom hålen. När varan är köpt viker man bara bort den lilla flaggan på snöret. För övrigt bör nog damen på bilden se över sina dryckesvanor något.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS