PS-grodorna fick barnen att gråta

Åtskilliga gånger har jag känt mig tvungen att skicka en färglagd grodteckning per post till en förtvivlad pojke eller flicka.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Nu ska jag berätta om PS-grodan.

Lustigt nog hade jag fått för mig att grodan ifråga var med redan från första början, den 29 december 1972. Men vid kontroll visade det sig att den debuterade en dryg månad senare, den 1 februari 1973.

I baren på restaurang Gyllene Grodan sitter den som ett slags ornament överst på barspegeln.

I begynnelsen hade jag nog tänkt mig att grodan skulle kommentera replikerna i PS-rutan via en liten pratbubbla, ungefär som GT-tecknaren Gunnar Wallins ”JäJä-hund” hade gjort på 1950-talet. Men strax valde jag att bara placera den mer eller mindre synlig i teckningen: hoppande bland gående personer, bakom ett skrivbord, hängande i en gardin eller – ofta – i en tavla på väggen.

ANNONS

När jag 1977 hade introducerat vitsparet Andesson & Läling blev grodan icke sällan en gäst på herrarnas huvudbonader. I baren på restaurang Gyllene Grodan sitter den som ett slags ornament överst på barspegeln.

Det kuriösa med sådana här gimmickar är att så många fäster ett betydande avseende vid dem. Förr när PS var daglig hände det att jag glömde teckna in grodan i bilden. Genast hörde vänner av ordning av sig och påpekade detta med kritisk skärpa i rösten. Det gjorde att jag då och då försökte gömma grodan på ett mer raffinerat sätt. När en felfinnare ringde och framhöll att jag hade ”glömt grodan” kunde jag triumferande svara:

– Har du kollat namnteckningen?

På den tiden då papperstidningen dominerade hushållen kunde småbarnsföräldrar visa sitt missnöje:

– Mitt barn hittar inte grodan i dag! (I bakgrunden en hulkande fyraåring.)

Det fanns, insåg jag tidigt, många barn som använde PS som en fixeringsbild: Finn grodan!

Om den nu inte råkade vara med gällde det att trösta barnet. Åtskilliga gånger har jag känt mig tvungen att skicka en färglagd grodteckning per post till en förtvivlad pojke eller flicka.

En hel del läsare har under åren anmärkt att PS-grodan inte är anatomiskt korrekt (vilket är i högsta grad sant). En dam bland läsarna har berättat att den ”ser ut precis som en fisk i akvariet i Venedig”.

ANNONS

I november 1979 lanserades veckobilagan GP NU, en föregångare till våra tiders Två dagar. Redaktionen beställde en ”grodspecial” av mig. Den kom att heta Små grodorna och presenterade grodor med olika egenskaper och temperament – Den egoistiska grodan, Den optimistiska grodan, Den lata grodan, Den otursförföljda grodan etc.

Det var ett roligt uppdrag. Som emellertid inte blev långvarigt. GP NU lades ner efter bara ett par år, beroende på att annonstillströmningen inte blev så god som förväntats.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS