Matilde Grue från Restaurang Blink vid Det Grå Fyr. Här kan du njuta av fantastisk fisk och säsongens färska grönsaker. Många av råvarorna har plockats och skördats i närområdet. Längst ned i artikeln hittar du hennes recept på tunt skivad kålrot med rabarberchutney, toppad med dansk körvel och havssallat.
Matilde Grue från Restaurang Blink vid Det Grå Fyr. Här kan du njuta av fantastisk fisk och säsongens färska grönsaker. Många av råvarorna har plockats och skördats i närområdet. Längst ned i artikeln hittar du hennes recept på tunt skivad kålrot med rabarberchutney, toppad med dansk körvel och havssallat. Bild: Jacob Hansen

Äventyr på Skagen – för både sinne och smak

Ätbara strandörter, tångarter, svampar och bär. Överallt på Skagen hittar du ingredienser från naturens eget skafferi. Ägaren och köksmästaren Matilde Grue från Restaurang Blink har receptet på en riktigt lyckad matvandring längs den nordliga danska kusten.

|

EXTERN LÄNK: Läs mer om vilka äventyr som väntar på Norra Jylland

Vad sägs om kålrot och rabarberchutney med råvaror från Kattegattkusten? Restaurangägaren och köksmästaren Matilde Grue driver Restaurang Blink vid den grå fyren på Skagen. Blink ligger vid foten av den 46 meter höga fyren och har en säsongsbetonad meny, känd för sina fantastiska fiskrätter, med fokus på det gröna köket. Många av råvarorna är fiskade, skördade och plockade i området. Matilde Grue har de bästa tipsen för dig som är sugen på att testa naturens skafferi när du vandrar i norra Danmark i vår eller sommar.

Ätbara skatter i naturen

Matilde ser naturen längs Kattegattkusten som en skattkammare av ätbara saker.

– Men tänk på att du inte kan äta allt du hittar i det vilda, säger hon och tipsar om de appar som finns för att ta reda på om det du hittat faktiskt är ätbart.

Hon delar in Nordjyllands natur i vatten, strand, hed och skog, och berättar att varje enskild zon erbjuder en unik skattkammare med råvaror för olika säsonger.

Matilde Grue framför den 46 meter höga grå fyren som byggdes 1858 och är den näst högsta fyren i Danmark. Bara Dueodde Fyr på södra Bornholm är högre.
Matilde Grue framför den 46 meter höga grå fyren som byggdes 1858 och är den näst högsta fyren i Danmark. Bara Dueodde Fyr på södra Bornholm är högre. Bild: Jacob Hansen

Vatten, strand, hed och skog

I havet längs Nordjyllands kust växer 33 olika typer av ätbar tång, som havssallat och blåstång. Livsmedel som innehåller gott om mineraler, vitaminer och omega-3. Tyvärr, menar Matilde, är det inte så många som använder dessa råvaror i sin matlagning.

– Förutom tång finns det förstås annat gott i havet, särskilt populärt är rödspätta och räkor som du fiskar själv. Så se till att kasta ut linan i Kattegatt när du är där, säger Matilde Grue.

På stranden brukar Matilde plocka strandört och strandkål. De bittra salladerna ger salt och umami och är perfekta både i drinkar och i sommarsalladen. Högsäsong för dessa råvaror är mellan mars och juni. Zonen som Matilde kallar heden bjuder på en mängd läckra bär: havtorn, nypon, enbär och rönnbär. Enligt Matilde är dessa idealiska för att använda i allt från saft till såser. Även blommor fungerar bra i matlagning, Matilde tipsar främst om nypon och penséer.

Vandrar du i skogen finns det även där gott om råvaror, som maskrosor, kålsorten collard och vårlök.

– Missa heller inte att plocka granskott, som ger en bra syra till maträtterna. Sist men inte minst, hela höstsäsongen kryllar det av svamp i skogarna runt Nordjylland. Jag har aldrig tidigare hittat så mycket Karljohanssvamp i mitt liv. Du hittar i allmänhet massor av olika ätbara svampar. Kantarellerna är också en säker vinnare, säger Matilde Grue.

Danmarks nordligaste udde, Grenen, ligger omkring tre kilometer nordöst om Skagen. Här kan du stå med den ena foten i Skagerrakk och den andra i Kattegatt.
Danmarks nordligaste udde, Grenen, ligger omkring tre kilometer nordöst om Skagen. Här kan du stå med den ena foten i Skagerrakk och den andra i Kattegatt. Bild: Mette Johnsen

Skagen – en värld av kultur och historia

Det vackra ljuset lockade under andra halvan av 1800-talet en mängd stora konstnärer till Skagen. I dag kan du bland annat besöka Skagens Kunstmuseer, Anchers Hus och Drachmanns Hus, och njuta av verken som skapades här. Den vackra naturen kring Skagen Sønderstrand, med den breda sandstranden, utgjorde motiv för flera av Skagenmålarna.

På Kystmuseet Skagen berättas historien om den gamla fiskebyn. Här kan du se hur människorna bodde och få en inblick i det hårda liv som fiskarna levde.

Är du sugen på att ge dig ut och vandra finns Grenen & Grenen-spåret, fyra olika långa vandringsturer. Vilken du än väljer är var och en av dem perfekta för att utforska området kring Grenen.

Inne i Anchers Hus står möblerna kvar sedan 1935, då familjen Ancher bodde här. På väggarna hänger både konst som de själva skapat och en stor mängd andra verk.
Inne i Anchers Hus står möblerna kvar sedan 1935, då familjen Ancher bodde här. På väggarna hänger både konst som de själva skapat och en stor mängd andra verk. Bild: Mette Johnsen

Hitta boende på Skagen

Color Hotel Skagen: Stadens enda fyrstjärniga hotell, med en fantastisk restaurang, uppvärmd utomhuspool och spa.

Brøndums Hotel: Ett historiskt hotell i Skagen, dit många av Skagenmålarna sökte sig i slutet av 1800-talet. Ett superställe för dig som vill äta traditionella smørrebrød till frukost.

I hjärtat av den gamla fiskebyn Skagen hittar du det femstjärniga badhotellet Ruths Hotel, som startade som ett litet pensionat bland böljande sanddyner för mer än 100 år sedan.
I hjärtat av den gamla fiskebyn Skagen hittar du det femstjärniga badhotellet Ruths Hotel, som startade som ett litet pensionat bland böljande sanddyner för mer än 100 år sedan. Bild: Mette Johnsen

Hjorts Badehotel: Här kan du njuta av det vackra läget vid Kandestedernes sanddyner i ett fantastiskt naturområde i sydvästra Skagen. Hotellet ligger vid den höga sanddynen Råbjerg Mile, på Danmarks norra spets.

Ruths Hotel: I hjärtat av den gamla fiskebyn Skagen hittar du Ruths Hotel, som startade som ett litet pensionat bland böljande sanddyner för mer än 100 år sedan. I dag är det ett femstjärnigt badhotell med eget spa och gourmetrestaurang.

Ta färjan till Fredrikshamn

Ta bilen från Göteborg till Fredrikshamn med hjälp av Stena Lines färja. Det är enkelt att resa genom Nordjylland och korta avstånd gör att du kan utforska Skagen och ta dig vidare till Ålborg inom någon timme. Njut av en mysig weekendresa vid Danmarks norra kust och boka resan med Stena Line idag.

EXTERN LÄNK: Läs mer om vilka äventyr som väntar på Norra Jylland

Matildes eget recept: Tunt skivad kålrot med rabarberchutney, toppad med dansk körvel och havssallat

2 medelstora kålrötter

1 dl äppelcidervinäger

100 g socker

1 tsk mald kanel

1 msk färskriven ingefära

1 tsk kummin

1 tsk gurkmeja

250 g rabarber, i små tärningar

1 liten lök, hackad

2 vitlöksklyftor, hackade

1/2 tsk cayennepeppar

1 dl vatten

1/2 tsk salt

Nyplockad körvel, strandbetor och havssallat.

GÖR SÅ HÄR:

Skär kålroten i tunna skivor (gärna med hjälp av mandolin). Tillsätt äppelcidervinäger, socker, kanel, spiskummin och gurkmeja i en kastrull och låt sjuda i cirka 5 minuter. Tillsätt rabarber, lök, vitlök, färsk ingefära, cayennepeppar och vatten. Rör ihop allt och låt puttra i cirka 20 minuter eller tills chutneyn är tjock. Salta och smaka av med socker och vinäger. Lägg de tunt skivade kålrötterna på en tallrik och toppa med rabarberchutney. Garnera med körvel, rödbetor och havssallat.