I framtagningen av vaccinet har man tagit lärdomar från bland annat svininfluensan.
I framtagningen av vaccinet har man tagit lärdomar från bland annat svininfluensan. Bild: Bosse Åström

Då kommer coronavaccinet

Ett vaccin mot coronaviruset kan snart vara framtaget. På Karolinska institutet görs det ledande vaccinarbetet i Sverige och man är på god väg.
– Om ett par veckor har vi de första vaccinförsöken på djur, säger Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet.

ANNONS
|

Coronaviruset fortsätter att sprida sig och det rapporteras dagligen om nya fall såväl globalt som i Sverige. Arbetet med framtagningen av ett vaccin mot viruset pågår också för fullt. Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet är ansvarig för framtagningen av vaccinet i Sverige. Han berättar att de redan har kommit en bra bit på vägen.

– Om ett par veckor har vi de första vaccinförsöken på djur med våra egna första vaccinkandidater, säger han.

LÄS MER: Här är platsen med flest virus i Göteborg

Syntetisk framställning

Det finns två sätt att ta fram ett vaccin. Det ena görs genom att odla viruset i cellkulturer och sedan avdöda det. Sedan sprutas smittämnet in i kroppen där det triggar immunförsvaret. Det andra sättet, som man använder sig av på Karolinska, går ut på att man framställer virusets gener på syntetisk väg.

ANNONS

– Via genteknologi så går det idag snabbare att ta fram vaccinkandidater och vi hoppas att om 9-12 månader kunna ansöka om en klinisk studie, alltså för att testa det på människor, säger Sällberg.

Mänskliga tester i april

Internationellt pågår också arbetet med en vaccinframtagning och Sällberg tror att de första resultaten av vaccin som testas på människor kommer mot slutet av sommaren.

Bland andra kommer det amerikanska företaget Moderna i april att utföra de första mänskliga testerna av sitt vaccin och räknar med att få resultaten i juli eller augusti. Däremot ställer sig Sällberg frågande till när vaccinet faktiskt är klart att användas på bred front.

– Efter de mänskliga testerna måste man också få klartecken att det kan användas, vilket kan ta lite tid, säger han.

Enligt Matti Sällberg kan man under vissa omständigheter få ett snabbspår för klartecken att det kan användas i större skala.

Kommer klassas som pandemi

Hittills klassas inte coronaviruset som en pandemi, alltså att smittan sprids över stora delar av världen och drabbar en stor del av befolkningen i varje land. Sällberg är dock övertygad om att viruset snart kommer att klassas som en pandemi, något som kan ge mer resurser till framställningen av vaccinet.

– Vid fast-track förfarande, när ett stort medicinskt behov finns, är det inte vara samma krav på omfattande kliniska studier om resultat är övertygande och man kommer snabbare kunna börja använda vaccinet, säger han.

ANNONS

Ska man vara orolig för biverkningar?

– Jag tycker inte det, säger han och fortsätter:

– Allting som vi använder inom medicinen och har effekt ger biverkningar, men det är alltid så att nyttan med vaccin ska överstiga eventuella biverkningar.

LÄS MER: Coronasmittad göteborgare flög och åkte tåg – var smittsam

LÄS MER: Möjligt genombrott kring coronavaccin för Astra Zeneca-bolag

ANNONS