De senaste fem åren har 55 restauranger i Göteborg förlorat sina serveringstillstånd. De absolut flesta för att de inte har betalat skatter eller sociala avgifter.
De senaste fem åren har 55 restauranger i Göteborg förlorat sina serveringstillstånd. De absolut flesta för att de inte har betalat skatter eller sociala avgifter.

Fler bulvaner upptäcks i krogbranschen

Dålig ekonomi är vanligaste orsaken bakom återkallade serveringstillstånd. Tillståndsenheten upptäcker också allt fler bulvaner bland krogägarna i Göteborg.

ANNONS
|

De senaste fem åren har 55 restauranger i Göteborg förlorat sina serveringstillstånd. De absolut flesta för att de inte har betalat skatter eller sociala avgifter. Varje år upptäcks också bulvaner i branschen.

– Det är den vanligaste anledningen, nykterhetsfrågorna sköter de allra flesta bra nu för tiden, säger Annelie Silvander, chef för Tillståndsenheten i Göteborg.

Ofta handlar det om oerfarna krögare som kanske inte haft tillräckligt mycket pengar ens när de öppnade. De blir dock allt färre – de senaste två åren har nio, respektive åtta, aktörer i Göteborg fått sina tillstånd indragna. Mellan åren 2008 och 2011 var bilden en annan, då återkallade Tillståndsenheten mellan 15 och 22 tillstånd per år. Det var starten på en upprensning av branschen.

ANNONS

– Vi började systematiskt jobba med de här frågorna runt 2008. Då blev vi bättre på att titta på ekonomin, både hos de som ansökte om tillstånd och de som redan fått ett. I början av ett sådant jobb återkallas fler tillstånd, sedan planar det ut, säger Annelie Silvander.

Tillståndsenheten har också tagit över ansvaret för den så kallade RUS-utbildningen som alla som vill ha serveringstillstånd måste gå. Alkohollagen har även ändrats och ger nu kommuner möjlighet att ge restauranger som inte sköter sig en tidig, mildare slags varning, en erinran.

Förändringarna har tillsammans, enligt Silvander, gjort att det är högre kvalitet på dagens krögare.

– De sämsta kommer inte in på marknaden längre. Generellt har de som börjar nu bättre förutsättningar att klara sig i konkurrensen. Det gäller också nationellt, säger hon.

Branschen lockar dock fortsatt en del oseriösa aktörer. Varje år upptäcker Tillståndsenheten mellan två och tre bulvaner.

– Så har det varit de senaste två, tre åren. Förut upptäckte vi inte någon, säger Annelie Silvander.

Det kan till exempel röra sig om personer som fått sina tillstånd indragna och nu försöker igen, men med en släkting eller annan person som ägare på pappret. GP skrev om flera sådana fall förra sommaren.

ANNONS

Tillståndsenheten arbetar också noggrant med att stoppa kriminellt belastade personer från att ta sig in på marknaden.

– Det är en jätteviktig del. Vi vandelprövar alla som söker tillstånd hos polisen. Generellt får man inte ha gjort något de senaste tre åren, men en del brott, som narkotikabrott, undersöker vi längre tillbaka, säger Annelie Silvander.

ANNONS