Åklagare Stefan Lind har väckt åtal efter mordet i Nordstan. Det var den 19 juli som en ung man höggs till döds inne i köpcentret. En ordningsvakt var snabbt framme och försökte hjälpa offret.
Åklagare Stefan Lind har väckt åtal efter mordet i Nordstan. Det var den 19 juli som en ung man höggs till döds inne i köpcentret. En ordningsvakt var snabbt framme och försökte hjälpa offret. Bild: Peter Linné

Åtal efter mord i Nordstan: "Hela förloppet finns på film"

En 22-årig man åtalas nu för att i somras ha dödat en yngre kille inne i Östra Nordstan – med sex knivhugg. En kompis till honom ställs inför rätta för medhjälp till mordet.
– Hela förloppet finns på film, säger åklagare Stefan Lind.

ANNONS
LocationNordstan|
|

Den 19 juli, bara två dygn efter det uppmärksammade knivdådet på Hjalmar Brantingsplatsen där en gymnasieelev från Torslanda blev ihjälstucken, var det alltså dags igen för ett liknande våldsbrott.

Inför aktiverade övervakningskameror på Postgatan i köpcentret Nordstan, uppstod ett bråk. Flera ungdomar bevittnade också händelsen.

Allting gick väldigt snabbt och en kort stund senare sjönk en 19-åring ihop, dödligt sårad.

– Det är klart att just de rörliga bildsekvenserna utgör en stark bevisning. Eftersom vi har haft material från sex olika kameror och vinklar, har vi även slagit ihop bilderna i en animering som vi ska visa under rättegången, berättar Stefan Lind.

ANNONS

Sista fyra i ryggen

Enligt stämningsansökan har sex kraftiga knivhugg utdelats, varav de fyra avslutande träffat 19-åringen i ryggen när han legat hjälplös på marken.

Efter tumultet flydde en utpekad 22-åring ombord på en spårvagn. Polisen kunde kort därefter gripa honom på Gamlestadstorget.

Redan i första förhör uppgav han att han handlat i nödvärn och endast fredat sig själv. Mannen sa till polisen som bevakade honom:

– Jag hoppas han inte dör, hoppas han inte fucking dör. Mord är ju typ sjutton år och grejer. Kolla, jag ångrar det här redan.

22-åringen hade en knivskada i armen och han menar att detta var anledningen till att han tvingades försvara sig.

– Men som vi ser det är offret uppenbarligen utslaget och den misstänkte har agerat långt bortom nödvärnsrätten, betonar åklagaren.

"Tydlig angripare"

Att det skulle ha rört sig om ett självförsvar, det är inte en uppfattning som delas av utredarna:

– Nej, för oss är det mycket tydligt vem som är angripare, säger Stefan Lind.

Brottsplatsen, nån timme efter mordet.
Brottsplatsen, nån timme efter mordet. Bild: Polisen

Tre dagar efter mordet greps en 24-årig man, som sedan dess suttit frihetsberövad för medhjälp.

– Vår uppfattning är att han främjat gärningen. Han har gett huvudmannen möjlighet att utdela de fyra sista knivhuggen, konstaterar åklagaren.

24-åringen har enligt förundersökningen hållit fast en vän till 19-åringen som fanns i närheten och försökt att tränga sig emellan och rädda honom.

ANNONS

Dömd i Mellansverige

Den huvudmisstänkte har medgett att han kan ha orsakat att 19-åringen avled. Han vill dock ha brottet omrubricerat till grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Min klient hänvisar till nödvärn och har inte haft uppsåt att döda någon. Det har dessutom funnits omständigheter som gjort att han haft svårt att besinna sig, förklarade advokat Carlos Costa under häktningsförhandlingen.

Något motiv har inte framkommit, inte mer än att de båda parterna veckan hade före en mindre konflikt på Burger King på Järntorget.

22-åringen förekommer i belastningsregistret, dömd för narkotikabrott, stöld och rånförsök. Merparten av brotten är begångna i Mellansverige.

ANNONS