Fem i topp. Berg och dalbanan på Liseberg är en av de bästa i världen enligt en omröstning på webbsajten bestrollercoaster.com.
Fem i topp. Berg och dalbanan på Liseberg är en av de bästa i världen enligt en omröstning på webbsajten bestrollercoaster.com.

Balder fortfarande i världstopp

ANNONS
|

Enligt en omröstning bland entusiasterna på webbsajten bestrollercoaster.com är berg- och dalbanan Balder på Liseberg nummer fem bland världens bästa berg- och dalbanor i trä.

2003 och 2005 vann Balder omröstningarna.

- Vi har legat på tio i topp under alla år Balder funnits, säger Bo Larsson, driftchef på Liseberg. Placeringarna har varierat en del från år till år men det är fantastiskt att Balder alltid rankas högt.

Världens bästa berg- och dalbana i trä ligger, enligt de röstande, i Sydkorea. Den bästa stålbanan finns i nöjesparken Six Flags i New England, USA.

Sajten bestrollercoaster.com har varje år sedan 1994 rankat världens bästa berg- och dalbanor.

ANNONS

- Balder erbjuder både spänning och fart samtidigt som åkningen är förhållandevis mjuk, det är inte så slagigt eller stötigt, säger Larsson.

Det byggs massor av berg- och dalbanor varje år, de flesta i stål men ett tiotal i trä.

- Trä är dyrare och kräver mer avancerade hållfasthetsberäkningar. Men träet är naturligtvis mjukare och ger mindre stötig åkning.

Den gamla berg- och dalbanan på Liseberg höll i 65 år.

Hur länge håller Balder?

- Minst lika länge, tror Larsson.

Det skulle innebära att Balder går i pension år 2068. Den som lever får se.

Fakta: Balder

ANNONS