Ebba fick svåra hjärnskador som tvååring.
Ebba fick svåra hjärnskador som tvååring.

Ebbas olycka kan utredas på nytt

ANNONS
|

Lördagen den 19 september 2009 bjöd Åby Travbana i Mölndalin till sin årliga familjefest i samband med Åbys stora pris. Ebba, då två år gammal, och hennes pappa Henrik Jeppsson var på plats, liksom tusentals andra.

Fick svåra hjärnskador

På eftermiddagen sprang Ebba omkring på en tillfällig scen i en tom lokal. Hon lutade sig mot en banderoll som var fäst i två högtalarstativ på varsin sida av scenen. Högtalarna välte, varav den ena högtalaren träffade Ebba i huvudet. Ebba fick svåra hjärnskador efter olyckan och kommer aldrig kunna leva ett vanligt liv.

Efter olyckan inleddes en förundersökning för att utreda om arrangörerna kunde misstankas för vållande av kroppsskada. Förundersökningen lades ner två månader senare.

ANNONS

- Vad som orsakade olyckan var att högtalararrangemangen var något rangliga. Men jag kunde inte då hitta något stöd för att arrangörerna varit så oaktsamma att de skulle kunna bli straffrättsligt ansvariga för händelsen, säger Kristina Persson, åklagare vid riksenheten för Miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg.

Har utgått från praxis

- En oaktsamhetsbedömning är helt enkelt en bedömning. Jag har utgått från den praxis som finns.

Men nu indikerar beräkningar från tekniskt sakunniga att det bara krävdes ett obetydligt tryck, ett kilo, mot banderollen för att högtalarna skulle tippa.

Samtidigt visar beräkningar att högtalarna även hade kunnat välta av om en kraft motsvarande fem kilo hade träffat stativet på 1,5 meters höjd. Det vill säga vid en ofrivillig knuff från en vuxen.

- De beräkningarna har vi inte haft i med utredningen. Om familjen kommer in med sådana uppgifter och vill att jag ska ompröva mitt beslut så gör jag självklart det, säger Kristina Persson.

ANNONS