Forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset har upptäckt det första fallet avåterinsjuknande i covid-19 i Sverige.
Forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset har upptäckt det första fallet avåterinsjuknande i covid-19 i Sverige. Bild: Anders Ylander

Första bekräftade fallet av återinsjuknande i covid-19 i Sverige

Det första fallet av återinsjuknande i covid-19 har bekräftats i Sverige. Fyndet har gjorts av en forskargrupp vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
– Jag känner inte till några andra fall och med största sannolikhet är det här en återinfektion, säger ST-läkaren Johan Ringlander.

ANNONS
|

En 53-årig kvinna som testade positivt för coronaviruset i maj har insjuknat en andra gång, vilket DN var först att rapportera. Det betyder att Sverige har fått sitt första bekräftade fall av återinsjuknande i covid-19.

Kvinnan insjuknade i maj och var sedan virusfri, men i augusti testade hon positivt en andra gång och forskargruppen vid Sahlgrenska kopplades in för att undersöka fallet.

Forskarna säkra

På Sahlgrenska universitetssjukhuset finns nu kapacitet att analysera virusets arvsmassa och efter att ha jämfört virusstammen från i maj med den stam som provtogs i augusti kan forskarna säga att det är två olika infektioner och inte samma, säger Johan Ringlander, ST-läkare vid klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och doktorand vid Göteborgs universitet.

ANNONS

– Då kunde vi använda metoden för att se att det var olika virusstammar i de två olika proverna, säger han.

Liknande fall har dykt upp på flera andra håll i världen och så sent som i veckan konstaterades det första dödsfallet i världen efter att en kvinna i Nederländerna insjuknat en andra gång.

LÄS MER: Kvinna dog efter återinfektion – Tegnell om risken för att få corona flera gånger

Forskargruppen på Sahlgrenska menar att fyndet inte är särskilt överraskande, utan att det snarare var en tidsfråga innan ett fall av återinsjuknande skulle dyka upp i Sverige.

Mild infektion andra gången

Om något tyder fyndet på att den 53-åriga kvinnan utvecklat viss immunitet, säger Johan Ringlander.

– Det mesta tyder på att det är väldigt ovanligt med den här typen av fall och i det här fallet hade hon en mycket mild infektion vid andra tillfället. Så jag reviderar inte min bild av viruset nämnvärt, säger han.

– Jag får tro att regeln är nog snarare att man utvecklar en bra immunitet. Men som alltid i medicinens och biologins värld finns undantag.

Forskarna har undersökt ytterligare tre misstänkta fall av återinsjuknande. Men i de fallen kunde samma virusstam påvisas vid båda provtillfällena, vilket tyder på att viruset har legat latent i kroppen hos patienterna, snarare än en återinfektion.

ANNONS

I de tre fallen låg även virusnivån på ungefär samma nivå vid de två provtillfällena, till skillnad från fallet med kvinnan kvinnan som insjuknat en andra gång och fått en mild reaktion.

– Jag tycker att man inte ska bli mer orolig på grund av det här fallet utan jag tror att det är en ovanlig händelse och de allra flesta utvecklar ju antikroppar och man får anta att man har en immunitet.

ANNONS