Flera GP-granskningar nominerade till Guldspaden

Inför årets utdelning av Guldspaden, det mest prestigefyllda priset för undersökande journalistik i Sverige, är Göteborgs-Posten journalister nominerade i två kategorier.
– Det visar att GP gör skillnad, säger grävchef Hans Peterson Hammer.

ANNONS
|

Föreningen Grävande Journalister delar varje år ut Guldspaden för att prisa den bästa undersökande journalistiken som publicerats i Sverige. Inför årets gala har totalt 30 bidrag i 8 olika kategorier nominerats.

– I klassen Mindre dagstidning har rekordmånga bidrag lämnats in och nivån är så hög att vi valt att nominera fler än de vanliga tre. Samma sak i kategorierna Storstadstidning och Etermedia Riks Dokumentär, säger juryns sammankallande Kicki Hultin i ett uttalande på föreningens hemsida.

Två i samma kategori

På torsdagen stod det klart att GP nominerats för två av fem granskningar inom kategorin Storstadstidning. Gräven i fråga är "Mordet som splittrar ett folk" av Mia Pettersson, Nana Eshelman Håkansson, Sofia Boo, Jonas Lindstedt och Anna Tärnhuvud, samt "De utsatta arbetarna" av Per Sydvik.

ANNONS

– Jag är väldigt glad! Det visar att GP gör skillnad. Vi är relevanta och vågar gå vår egen väg. Reportageserierna, Mordet som splittrar ett folk och Städfirman utan städare är båda exempel på att vi vågar välja känsliga och komplicerade ämnen, och hålla i dem, säger Hans Peterson Hammer.

– Det är också kul att vi är nominerade för flera jobb. Fem reportrar och två fotografer. Och bakom dem finns en organisation som tillsammans verkligen anstränger sig för att göra verkligheten begriplig. Med så här breda nomineringar är det kollektivet GP som belönas, fortsätter han.

LÄS MER:Två nya nomineringar till Göteborgs-Posten i prestigefull tävling

"Väldigt glädjande"

Lägg därtill att GP:s grävreporter Tobias Andersson Åkerblom nominerats för bästa undersökande journalistik i bokform, för sin granskning "Draken: när Kinas pengar och spioner kom till Sverige".

– Vi har under flera år satsat på just grävande journalistik och det är en av de viktigaste orsakerna till att Göteborgs-Posten ökat antalet prenumeranter tre år i rad. Att den här satsningen också ger avtryck i sådana här sammanhang är naturligtvis också väldigt glädjande och visar att vår journalistik håller absolut toppklass i Sverige, säger Christofer Ahlqvist, chefredaktör på Göteborgs-Posten.

Vinnarna av Guldspadarna avslöjas på Grävseminariet i Karlstad den 31 mars–1 april. GP har tidigare tilldelats det prestigefyllda priset år 2018, 2019 och 2020.

ANNONS

LÄS MER: Hela reportageserien "Mordet som splittrar ett folk"

LÄS MER: Hela reportageserien "De utsatta arbetarna"

ANNONS