Företaget Mondelez Sverige säljer choklad med varumärkerna Marabou, Daim, Japp och Aladdin.
Företaget Mondelez Sverige säljer choklad med varumärkerna Marabou, Daim, Japp och Aladdin. Bild: Bertil Enevåg Ericson / TT

Göteborgs stad bryter med Marabouägaren

Göteborgs stad inför ett totalstopp för inköp från Marabouägaren Mondelez.
Beslutet har tagits efter att en intensiv debatt har rasat om att företaget bedriver verksamhet i Ryssland – trots landets anfallskrig mot Ukraina.
– Det är viktigt att Göteborgs stad gör vad vi kan för att vara solidariska med Ukraina. Vi ska inte stötta företag som har kvar sin verksamhet i Ryssland, säger Eva Ternegren (MP).

ANNONS
|

Under fredagen beslutade förvaltningen för inköp och upphandling i Göteborgs stad att plocka bort produkter som kaffe, mjukost, Oboy och andra varor som tillhandahålls av Mondelez, från sortimentet.

Beslutet har tagits i samband med en överenskommelse med grossisten Martin och Servera.

– Det är viktigt att Göteborgs stad gör vad vi kan för att vara solidariska med Ukraina. Vi ska inte stötta företag som har kvar sin verksamhet i Ryssland, säger Eva Ternegren (MP), ordförande i inköp- och upphandlingsnämnden.

Påverkar det här även kommunala bolag som Liseberg?

– Nej, Liseberg har egna ramavtal. Det här påverkar våra andra nämnder som grundskolan, förskolan, äldreomsorg och så vidare. Det här beslutet gör att vi tar bort produkterna från sortimentet. Det blir ett slags förbud och det är inte längre möjligt att beställa de varorna.

ANNONS

Företaget Mondelez säljer också bland annat choklad med varumärkena Marabou, Daim, Japp och Aladdin.

Ska kartlägga ”svarta listor”

Beslutet ska vara förankrat hos politikerna i nämnden för inköp och upphandling.

Kommunen uppger också att deras ramavtal, där bolaget Citybutikerna Direkt i Göteborg AB ingår, kommer att beröras av beslutet.

Kommunen ska även kartlägga om det finns fler produkter som står på så kallade ”svarta listor” och fatta beslut om dessa i efterhand.

– Vi i staden köper in varor för 26 miljarder per år. Skattepengar ska inte gå till att köpa produkter från svartlistade företag som indirekt understödjer Rysslands ockupationskrig i Ukraina, säger Eva Ternegren.

Hur mycket kommer det här märkas av?

– Det är nog mer ett uttryck för en värdering och att vi vill stötta Ukraina så gott vi kan, men när det gäller ekonomi så är det inte jättestort. Det är kanske ett uppskattat värde på en miljon kronor, utan det här handlar mer om den politiska betydelsen.

LÄS MER:"Tänk över köp av Marabouprodukter"

LÄS MER:Hovet kan ompröva Marabou som hovleverantör

LÄS MER:Marabous ägare separerar ryska affärer

ANNONS