GP:s granskning vinner guldspade

Göteborgs-Postens granskning "Mordet som splittrar ett folk” vann en guldspade. Bakom granskningen står reportrarna Mia Pettersson, Sofia Boo och Nana Eshelman Håkansson samt fotograferna Jonas Lindstedt och Anna Tärnhuvud.

ANNONS
|

Den 30 juli 2022 kördes fembarnsmamman Nadja Blom brutalt ihjäl. Hennes två äldsta söner är åtalade misstänkta för mordet, och hennes före detta svärföräldrar är åtalade för inblandning.

Snart efter händelsen gick åklagaren i målet ut och sa att ett huvudspår i utredningen var att det rörde sig om ett hedersrelaterat brott.

Händelsen blottlade inte bara en djup konflikt inom en familj utan genom inlägg på sociala medier tog även släktingar och andra ställningar i skuldfrågan.

Efter mordet har GP i en serie artiklar granskat vad som kan hända när hederskulturen sprider sig bland människor – genom att låta röster från de allra mest drabbade höras: romer utsatta för hederskultur.

ANNONS

”Att det pratas om det nu känns väldigt viktigt”

Granskningen som publicerats i flera delar i Göteborgs-Posten belönas nu med priset Guldspaden.

– Det känns jättebra att den här viktiga granskningen uppmärksammas. Det är ett ämne som ingen har pratat om tidigare så att det pratas om det nu känns väldigt viktigt, säger Sofia Boo, en av reportrarna bakom granskningen.

Vad skulle du säga att granskningen har haft för betydelse?

– Jag som reporter har insett att det finns parallellsamhällen som vi journalister har varit alldeles för dåliga på att upptäcka så jag tror att det har varit en ögonöppnare för många.

På scen när ni tog emot priset tackade ni alla som vågat ställa upp på intervjuer. Har det varit svårt att få folk att berätta om sin situation?

– Ja, folk har varit tveksamma till att ställa upp, både de som har ställt upp öppet och de som har bara har velat prata med oss anonymt. Jag upplever att många både varit tveksamma då de inte vill bidra till ett ökat hat mot sin familj och sina vänner, samtidigt som de också är tacksamma för att vi lyfter problematiken och hur den faktiskt drabbar människor, säger Sofia och fortsätter:

– Det är en grupp som varit utsatta väldigt länge så det har varit många etiska överväganden. Det hela grundar sig också i en person som inte lever länge, en död fembarnsmamma vars historia vi nu valt att berätta. Men vi är väldigt tacksamma för alla som har vågat prata med oss.

ANNONS

Trots att granskningen nu belönats med en guldspade kommer GP:s reportrar bakom artiklarna fortsätta sin rapportering.

– Rättegången är inte avslutad än så det finns absolut mer att berätta, säger Sofia Boo.

Läs hela granskningen ”Mordet som splittrar ett folk” här.

LÄS MER:Mordet på Nadja Blom – detta har hänt

LÄS MER:En av de viktigaste granskningar vi gjort

LÄS MER:Flera GP-granskningar nominerade till Guldspaden

ANNONS