Clara och Lucas Gabrielsson var en av många besökare på Botaniska trädgården.
Clara och Lucas Gabrielsson var en av många besökare på Botaniska trädgården.

Grodinvasion på Botaniska

ANNONS
|

Clara och Lucas Gabrielsson, 16 och 8 år, från Mölndal var två av de många besökare som fascinerades av växter och djur, porlande vatten, regnskogsfukt och ökenhetta.

- Vi brukar åka hit några gånger om året. Det är alltid lika roligt. Jag älskar att vara här för det är så fint, sa Clara medan lillebror Lucas lockade till sig de nyfikna stora fiskarna som simmade omkring i regnskogsdammen, just nu övervakade av en stor grön groda som sprutar vatten.

Det är en ur Ingegärd Samuelssons stora grodsamling som normalt huserar i Blidsberg, mellan Ulricehamn och Falköping.

Hon har samlat grodor sedan tonåren. Hon har 2 950 och snart får inga fler plats i utställningslokalen i Blidsberg.

ANNONS

Men nu har hon alltså lånat ut ett hundratal av sina grodor till utställningen Små grodorna som Botaniska arrangerat i samarbete med Nordens Ark.

Spännande

För alla barn är det extra spännande att röra sig i växthusen där det finns både roliga, vackra, spännande och charmiga grodor i alla slags material, men också levande.

I akvarier simmar grodyngel i olika stadier och bland växterna lever pilgiftsgrodor fritt. Har man tur kan man få syn på de blåprickiga eller mörkt röda små grodorna. Och man behöver inte vara rädd. De som finns där är inte giftiga.

Att pilgiftgrodor är giftiga i sin naturliga miljö beror på alla giftiga insekter de äter där.

I utställningshallen finns massor av spännande information om grodor runt om i världen, till exempel om glidflygande grodor, om ätliga grodor som finns i Botaniska trädgårdens omgivningar och om grodhannarnas parningssånger som kan låta som surrande motorer eller som klockors klang.

Grodutställningen som invigdes på söndagen pågår till och med 9 juni.

ANNONS