Här är förändringarna varje trafikant bör känna till

Sprängningar och stängningar, arbeten i broar och tunnlar, på vägar och spårvagnsspår. Indragna hållplatser och omdragna spårvagnslinjer. Den som ska förflytta sig i Göteborg under vår och sommar har en hel del att hålla koll på.

ANNONS
|

Uppmaningen från Göteborgs kommun inför sommaren är att inte ta bilen. Om man ändå ska köra bör man undvika rusningstrafik. I vår och sommar väntar flera stora omläggningar och trafikarbeten i Göteborg, som kommer påverka alla trafikslag.

– Det är mycket som händer och mycket bostäder och kontor som byggs. Samtidigt byggs ny infrastruktur och gammal infrastruktur underhålls, säger Svante Möller, trafikanalytiker på Trafik Göteborg.

Finns det risk för en kaotisk trafiksommar i Göteborg?

– Kaotisk vill jag inte säga men det är mycket som händer och många förändringar på kort tid. Det är en utmaning för resenärer att ta till sig, säger han.

ANNONS

Här är de stora förändringarna i vår och sommar:

Bild: Olof Ohlsson

Hisingsbron tas delvis i drift

grade crossed
Den nionde maj invigs Hisingsbron. Då öppnar den östra gång- och cykelbanan och körfälten för bilister och bussar. Under sensommaren, 16 augusti, släpps också spårvagnstrafiken på. Den västra gång- och cykelbanan öppnar först senare i höst.

Direkt från start kommer expressbussen X2 att trafikera bron. Fler busslinjer kommer sedan successivt att dras om till Hisingsbron.
Bild: Jonas Lindstedt

Omfattande arbete vid Drottningtorget

grade crossed
Från 22 maj kommer all kollektivtrafik mellan Brunnsparken och Drottningtorget att påverkas av ett spårarbete.

Kollektivtrafiken dras om. Linje 1 och 4 delas upp och kommer inte stanna vid Centralstationen. Flera linjer får nya hållplatslägen. Arbetet pågår till 11 juni.

Hållplats Nordstan försvinner helt

grade crossed
Redan nu pågår arbetet med att bygga om hållplatsen Nordstan. Sedan tidigare är hållplatsen stängd i riktning mot Hisingen.

Den 29 maj stängs den också i riktning från Hisingen. Hållplatsen kommer att vara stängd fram till i höst.
Bild: Anders Ylander

Ingen spårvagnstrafik över Göta älv

grade crossed
Med den nya Hisingsbron i drift så ska gamla Göta Älvbron rivas.

Från 12 juni till 15 augusti finns det inga spårvagnar över älven. Istället blir det ersättningsbuss.

I samband med detta försvinner hållplatsen Lilla bommen i båda riktningarna. Den 16 augusti ska Hisingsbron vara i full drift för samtliga trafikslag.

Arbeten på Älvsborgsbron och i Götatunneln krockar

grade crossed
Den enskilda faktor som bedöms få störst belastning för trafiksystemen i vår och sommar är att underhållsarbeten på Älvsborgsbron pågår samtidigt som förstärkningsarbeten görs i Götatunnelns tak.

grade crossed
Tunnelarbetena pågår fram till 20 augusti och innebär att all trafik får samsas i ett tunnelrör.
Fram till 29 augusti är ett körfält avstängt i varje riktning och vissa påfarter stängda till Älvsborgsbron.

Stadsutveckling på Masthuggskajen

grade crossed
I juni drar ledningsarbeten igång kring Masthuggskajen. Mest påverkan kommer det att få för Järntorget, Järntorgsmotet och Järnvågsgatan.

”Arbetet kommer att medföra en kraftig trafikpåverkan, men det är i dagsläget oklart hur trafiken påverkas i detalj”, skriver Trafik Göteborg i ett pressmeddelande
Bild: Jonas Lindstedt

Västlänken spränger vid Kallebäcksmotet

grade crossed
Västlänkens tågtunnel kommer upp i dagen vid Kallebäck och därför kommer sprängningar inledas i området från midsommarveckan och åtminstone året ut.

Varje vardag kommer sprängningarna ske någon gång mellan 11:20 och 11:40. Då stängs all trafik av på E6 i båda riktningarna, på riksväg 40 österut och för tågen på Västkustbanan. Avstängningen varar i cirka 10 minuter åt gången.

grade crossed
– Vid sprängningarna kommer det att bildas köer, främst på E6 söderut. Vi uppmanar trafikanter att undvika att passera Kallebäcksmotet på vardagar från 11:15 till 11:45, säger Svante Möller på Trafik Göteborg.
Bild: STEFAN BERG

Omfattande spårarbete på Linnégatan

grade crossed
Mellan 12 juni och 1 augusti kan inga spårvagnar köra via Linnégatan eller Handelshögskolan. Buss ersätter. Anledningen är ett omfattande spårarbete. Det leder till längre restider och fler byten.

Spårarbete mellan Sahlgrenska och Marklandsgatan

grade crossed
När Linnégatan är färdig flyttar spårarbetet söderut. Mellan 2 och 15 augusti är det sträckan Sahlgrenska till Marklandsgatan som påverkas. Även här kommer buss att ersätta.
Bild: Jenny Ingemarsson

Banarbete påverkar tågtrafiken

grade crossed
Redan under våren har arbetet med Olskrokens planskildhet påverkat tågtrafiken. Men när bygget går in i en mer intensiv fas blir påverkan ännu större. Från 27 juni kommer trafiken på Bohusbanan att ställas in mellan Göteborg och Stenungsund. Bussar ersätter.

grade crossed
Från 28 juni kommer trafiken på Västra stambanan att ställas in mellan Göteborg och Alingsås. Däremot kommer det fortfarande gå att köra pendeltåg mellan Alingsås och Göteborg. Från den 18 juli kommer trafiken på Bohusbanan och Västra stambanan återgå till det normala.

grade crossed

LÄS MER:Hisingsbron öppnar på söndag – men kräver förstärkningar

LÄS MER:Nu inleds broarbetena för tredje och sista gången

LÄS MER:Stopp i Gamlestaden skapar trängsel på vagnen

ANNONS