Här sås ett gigantiskt blomsterhav för bina

På en stor grönyta i Askim planteras en blomsteräng för bin och humlors skull.
– En vanlig gräsmatta är ungefär lika bra som asfalt för insekter, säger initiativtagaren Anders Ridderström från Naturskyddsföreningen.
Men det är inte vilka blommor som helst som såtts.

ANNONS
LocationAskim|
|

På gräsytan vid Kobbegårdsvägen i Askim har gräset skalats av i flera meter långa remsor. Den gråbruna jorden ligger bar - för tillfället. Men till midsommar ska ytorna förvandlas till en blomstrande äng, vilket Göteborg Direkt rapporterade först om.

En av initiativtagarna är Anders Ridderströms, ängsexpert på Naturskyddsföreningen.

– Vi har för lite blommor för våra insekter, de dör i brist på mat. Det är framför allt vildbin, pollinerande insekter och fjärilar som riskerar att utrotas om det inte händer något ganska snabbt, säger Anders Ridderström.

LÄS MER:Studie: Färre vilda bin i stadens trädgårdar

LÄS MER:Ronny prisas för trädgården med oklippt gräsmatta

Tillsammans med Chris Ceder skickade han förslaget om ängen till Fastighetskontoret, som nappade.

ANNONS

Mellan de långa remsorna där blommorna sås ska gräset få växa sig högt, för att sedan slås med lie. Förhoppningsvis sprider sig blommorna sedan – i dubbel bemärkelse.

– Vi hoppas att människor kan se hur vackert det kan bli om man kavlar av lite gräs hemma på tomten, eller att man spar en meter närmast häcken där man kan låta gräset växa.

Kortklippta gräsmattor är ingen plats för liv

I Anders Ridderströms tycke är vi lite väl förtjusta i perfekt gröna och kortklippta gräsmattor utan minsta lilla maskros.

– En vanlig gräsmatta är ungefär lika bra som asfalt för insekter och den biologiska mångfalden.

Men det gäller även att tänka på vilka blommor man planterar, om man verkligen vill hjälpa insekter och bin. Enligt Anders Ridderström är frön från svenska odlingar nämligen att föredra.

– Tyvärr är det så att mycket av det man köper i blomsterhandel idag är utländska växter, till exempel fröpåsar med sommarblommor, och de är inte skapta för våra svenska insekter.

Vid Kobbegårdsvägen sås det åkerklätt, blåklint och kornvallmo, men även tvååriga frön, som stor blåklocka, käringtand och tjärblomster. Fröna räcker till en yta på cirka 3 000 kvadratmeter.

LÄS MER:Miljoner ska gynna ängar, blommor och bin

LÄS MER:Så skapar vi en rikare trädgård

ANNONS