Agneta Ljungquist i egensydd tomtedräkt. Är barnen lite rädda för tomtefar så kan det vara lite lättare om de får hålla tomtemor i handen först.
Agneta Ljungquist i egensydd tomtedräkt. Är barnen lite rädda för tomtefar så kan det vara lite lättare om de får hålla tomtemor i handen först.

Hektisk men underbar tid för tomtemor

ANNONS
|

Det bästa som har hänt mig i livet är att bli mamma till min dotter, mormor till mina två barnbarn och nu slutligen även tomtemor till alla barn i Göteborg. Det här är 15:e året som jag tomtar tillsammans med min man Björn. Han är en perfekt tomte med ett stort vitt skägg. Den vanligaste frågan vi får är om skägget är på riktigt. Barnen blir alltid lika förtjusta när han säger att de väl får känna efter, och många konstaterar sedan glatt att ’tomten har inget gummiband bakom örat’.

Vi två har alltid varit lite tomtiga av oss. Du vet, goa och sociala. Riktiga Göteborgstomtar! Vi blev förresten till och med ihop under jultider – på lucia 1965. Jag var så kär i Björn men trodde att han inte såg mig alls. Vi hamnade i alla fall på samma fest, det snöade ute och jag råkade halka. Men han lyckades faktiskt fånga mig och då tänkte jag: Kysser jag honom inte nu så blir han aldrig min. Sedan den dagen har det varit vi.

ANNONS

Under december är det fullt upp hela tiden. Jag tomtar nästan varje dag nu fram till jul på sjukhus, daghem, äldreboenden och i olika köpcentrum. På själva julafton tomtar vi från klockan ett på dagen till tio på kvällen. Men det är underbart förstår du. Det är alltid öppna famnen vart vi än kommer, oavsett om det är till en stor släktträff eller till en lite mindre familj. För oss är det en riktig vinn-vinn-situation för vi lär oss ju en massa saker. Nysvenskar berättar om sina traditioner och ibland hamnar vi hemma hos vegetarianer som berättar om vad de äter.

Min roll som just tomtemor är väldigt viktig. Ibland är barnen lite rädda för tomten och tycker det är lättare att komma fram till mig. Då säger jag att de kan få hålla mig i handen. Plötsligt blir de lite modigare och vågar klättra upp i tomtens knä.

Allt är för barnens skull, på deras villkor. Nu kanske jag sticker ut hakan lite, men jag tycker att tomtetraditionen är viktig eftersom den ger lite mystik till barnens liv. Allt är så kommersiellt i dag och finns bara en knapptryckning bort på internet. Men du kan inte googla dig till en fysisk person som du kan röra vid, som du kan sitta i knäet på och utbyta hemligheter med.

ANNONS

Att vara tomtemor är ett sätt för mig att sprida glädje, så ibland sätter jag på mig tomtedräkten till vardags. Det väcker ofta många pensionärers intresse. De vill gärna prata lite, och då brukar jag passa på att klappa dem på handen och önska en riktigt god jul.”

Berättat för

LINA SKAFVENSTEDT

FAKTA: Mer om tomtemor

Namn: Agneta Ljungquist.

Ålder: 67 år.

Familj: Mannen Björn, dottern Susanne och de båda barnbarnen Victoria och Alexandra.

Bor: Östra Göteborg.

Gör: Är auktoriserad tomte av Svenska Tomtegillet, pensionär och mentor åt unga människor mitt i karriären.

Min bästa lördag: ”Jag och min man äter alltid kärleksfrukost på helgen – stekt potatis, bacon och ägg. Och så har jag precis börjat lära mig laga mat så det blir väl till att fixa middag åt några vänner. Jag lagar något italienskt, det har jag en förkärlek för.”

ANNONS