I dag är största pizzadagen

ANNONS
|

På Pizzeria Titanic i Lundby väntar man sig en anstormning på nyårsdagen och fördubblar personalstyrkan. Från tre till sex personer.

- Vi kommer nog baka över 400 pizzor på nyårsdagen, säger Tjinqiz Aliev som arbetar på pizzerian.

Enligt Anders Signell, vd på onlinepizza.se, beställs mer än dubbelt så många pizzor via deras tjänst jämför med en vanlig helgdag.

- Förra året hade vi ungefär 20 000 beställningar på nyårsdagen. Det kan jämföras med 10 000 på en bra helgdag och 5 000 på en vardag, säger han.

Trenden när vi väljer att äta pizza är enkel, dagar efter större firanden och lönehelger. Midsommardagen och annandagen är två andra dagar då vi väljer att äta pizza, men nyårsdagen är i en klass för sig. Anledningen till det är enligt Anders Signell enkel.

ANNONS

- Man har haft det trevligt kvällen innan och orkar inte göra mycket mer dagen efter. Dagen efter blir man bekväm, ligger i soffan och kollar på Ivanhoe och äter pizza. Svårare än så är det inte, säger han och skrattar.

Hela branschen med att beställa mat på nätet går framåt och onlinepizza.se växer mellan 20 och 30 procent varje år.

- Att handla mat på nätet har växt ganska mycket de senaste åren och jag tror att vi rider på den vågen, säger Anders Signell, vd på onlinepizza.se

Pizzeria Titanic är en av Göteborgs populäraste pizzerior om man ska tro onlinepizza.se.

Ali Altu är pizzabagare och har arbetat som det i tolv år, varav de senaste åtta månaderna på Pizzeria Titanic. För Ali och Tjinqiz handlar dock inte verksamheten i första hand om att tjäna pengar.

- Vi tänker på varandra, vi försöker hjälpa och respektera varandra. Vi har fått diplom av kommunen flera gånger för att vi hjälper personer som bor i området, säger Tjinqiz och fortsätter.

- Om jag hjälper en person blir det dubbel glädje. Han blir glad och jag blir glad.

Vad som gör en god pizza har Anders Signell en säker uppfattning om. Det handlar om att använda bra råvaror.

ANNONS

- I vårt, företagets, perspektiv är en god pizza en bra pizza. Men annars är det bra råvaror som gör det, som med all annan matlagning. De som är bäst är de som lägger ner mycket tid och kärlek på att skapa en bra produkt, säger han.

På Titanic Pizzeria är man inne på samma spår. Anledningen till att de blivit populära beror enligt Tjinqiz Aliev på att de bakar större pizzor än vanliga pizzerior men även färska råvaror.

- Jag åker varje morgon och köper färska grönsaker och kött i partihallarna. Det är väldigt viktigt med bra råvaror, säger han.

Exakt hur många pizzerior som finns i Göteborg är svårt att säga, siffrorna varierar. Men enligt pizzakartan.se finns det 347 pizzerior. En sökning på Eniro ger 306 träffar, där ingår även pizzerior strax utanför staden.

Populäraste pizzorna

1. Egen variant 36 %

2. Kebabpizza 10 %

3. Capricciosa 4 %

4. Hawaii 4 %

5. Vesuvio 2 %

Källa: Pizzarapporten 2012 från onlinepizza.se

Pizzerior

Totalt i Sverige finns det drygt 3 000 pizzerior.

Den första pizzan serverades 1947 i Västerås. Första pizzerian öppnade 1968 i Stockholm.

Källa: Livsmedelsverket

ANNONS

Pizza

Största orsaken till att beställa pizza: det är gott och att man inte orkar/kan laga mat.

Män står för 74 procent av alla onlinebeställningar av pizza.

Två tredjedelar väljer att äta pizzan framför tv:n.

De som beställer mest pizza är mellan 18-34 år.

Billigaste pizzorna finns i Malmö. Göteborg ligger på ett riksgenomsnitt. Stockholm har dyrast pizzor.

Källa: Pizzarapporten 2012 från onlinepizza.se

Onlinepizza.se

OnlinePizza.se är Sveriges första och största rikstäckande internettjänst för beställning och hemleverans av mat och dryck.

De över 1000 anslutna restaurangerna levererar främst pizza, kebab, falafel och sallader.

Onlinepizza.se grundades i Linköping 2005 och har 35 anställda.

I Göteborg är 124 restauranger, där de flesta är pizzerior, knutna till tjänsten.

Källa: Onlinepizza.se

ANNONS