Fyrlingarna Tom Ludde Olle och Sebbe fyller tio år i morgon.
Fyrlingarna Tom Ludde Olle och Sebbe fyller tio år i morgon.

I Sverige föds fyrlingar vart fjärde år

ANNONS
|

– Det är väldigt ovanligt, det händer ungefär en på 570 000. Det kan jämföras med att en på 70 väntar tvillingar. I Sverige sker det årligen omkring 120 000 förlossningar, så det är väldigt sällan någon här får fyrlingar. Det händer kanske vart fjärde år.

Ian Milsom är professor i gynekologi och obstetrik och arbetar vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han säger att det var vanligare att få både tvillingar, trillingar och fyrlingar förr. Det beror på att provrörsbefruktning och hormonstimulering utfördes på ett annat sätt under 1990-talet och början på 2000-talet.

– I dag sätter man nästan alltid bara in ett ägg. Förr i tiden kunde man sätta in flera ägg för att öka chansen att kvinnan skulle bli gravid. Det gjorde att vi fick fler kvinnor som väntade fler barn.

ANNONS

Ian Milsom berättar att det troligtvis föds fler fyrlingar i länder som använder en annan typ av provrörsbefruktning än vad man gör i Sverige. Och han förklarar att det är möjligt för fyrlingar att utvecklas ur ett enda ägg.

– Nästan allt är möjligt. Vid en provrörsbefruktning så kan celldelningsprocessen göra att du får fler barn. Men du kan också få multipla graviditeter från ett enda ägg på naturlig väg. Det förekommer.

Då fyrlingsgraviditeter är så pass sällsynta är de också svåra att studera. Det gör statistiken osäker.

– Men det finns visst vetenskapligt belägg för att multipla graviditeter är något vanligare ju äldre man blir, åtminstone när det gäller graviditeter som uppstår på naturlig väg. Man vet att det finns en ärftlighet bland tvillinggraviditeter. Om mamman fött tvillingar så finns en ökad chans att också dottern får tvillingar. Men det är svårare att säga om detsamma gäller även fyrlingsgraviditeter.

Ian Milsom berättar att han själv varit med och förlöst fyrlingar. Han säger att blivande föräldrar kan bli ganska förvånande när de får reda på att de inte bara väntar ett barn utan flera.

– Sen är det hela den sociala aspekten om man får fyra barn att ta hand om. Det är ganska häftigt egentligen, men att plötsligt bli förälder till fyra barn är ett jättejobb. Jag har många gånger undrat om fallen man haft, hur det gått på lång sikt. Man blir ju fäst vid patienterna och undrar hur det går för dem i framtiden. Särskilt för de med fyrlingar.

ANNONS
ANNONS