Kärlekspar?
Kärlekspar?

Inte singel längre

ANNONS
|

Den ensamma svanen har hittat en annan knölsvan att leva med. Det är så svanar ska leva, eftersom de ofta lever i livslånga relationer. Om än inte lika stadiga som tranornas.

- Svanarna kan vara ett återförenat par, en änka med en änkling, kanske två frånskilda eller ett par som har misslyckats med sin parning. Ett par som fått avkomma har naturligen med sig ungarna så här års, säger biologen Leif Lithander på Naturhistoriska museet.

Den ena svanen är ringmärkt, troligen hannen, då han verkar vara störst. Troligen är det en av Sven Mathiassons ringmärkta svanar, från tiden han forskade på svanar och var intendent på museet.

ANNONS

De två svanarna är vuxna och friska. Det syns på deras röda näbbar.

Röd färg är god hälsa

- Rött är dyrt för kroppen att producera. Stark röd färg betyder god hälsa. Har de parasiter, inälvsmask eller annat som sätter ner immunförsvaret bleknar den röda färgen, säger Leif Lithander.

Vuxna svanar kollar alltid in rödfärgen på varandra.

- Det vore dumt av en hanne att satsa på en skraltig hona. Det är liksom ingen idé!

Man har länge trott att svanpar brukar hålla ihop, men Mathiassons forskning visar att det är si och så med den saken.

Om två svanpar är grannar med varandra och deras revir är bra respektive sämre på mat, kan honan från det sämre reviret överge sin hanne och flytta till det lediga vikariatet i det bättre reviret.

Mycket såpoperor

- Statistiskt är det nog så även bland människor. Vi har oerhört mycket såpoperor bland fåglarna. Sen beror det ju också på om de är i reproduktiv (barnalstrande) ålder.

ANNONS

- Det är skillnad mellan könen. Den stora skillnaden beror på att ägget är dyrare än spermien, förklarar han

Har vi tur stannar svanparet kvar över jul. De behöver mat och kan med sina långa halsar beta vattenväxter. Om inte kan de ta en flygtur till någon gräsmatta. För mycket bröd ger dem dålig mage.

Om det blir en isvinter kommer svanarna att dra sig ut mot isranden vid havet. Skulle det knäppa till ordentligt med kyla drar de över till Danmark.

Svanar och andra fåglar bildar ofta par så här års, men de väntar med den bokstavliga parningen till våren. Ofta häckar de i insjöar.

ANNONS