Julinspirerad motorcykelparad intog Göteborg

Göteborgs årliga tomteparad gick av stapeln under söndagen, dessutom med rekord i antalet deltagare.
– I år var nog den roligaste. Det var alla typer av hojar och människor. Flera kom från Trollhättan, någon hade kört ända från Skåne, säger Nora Hasselroth, årets lucia.

ANNONS
|

Under lördagen syntes tomtar paddla genom Göteborg, och på söndagen blev det dags för nästa gäng rödluvor att sprida julstämning i staden.

Men istället för vatten så blev underlaget asfalt när motorcykelföreningen Sporthoj Göteborg anordnade sin årliga luciakörning.

Tåget leddes av årets lucia, Nora Hasselroth, också en av arrangörerna.

– Det gick svinbra. Helt över förväntan. Tidigare år har vi varit omkring 50 personer, men nu fanns det ingen plats kvar när vi samlades på Götaplatsen. Någon räknade det till 270 personer, säger Nora.

Årets lucia Nora Hasselroth, här på sin BMW G310R.
Årets lucia Nora Hasselroth, här på sin BMW G310R. Bild: Privat

På sedvanligt vis började paraden med att alla förare samlades vid Götaplatsen. Därefter körde man nedåt via allén och till Haga, där man i vanliga fall hade välkomnats av julmarknaden.

ANNONS

– Ja, det var samma rutt, förutom att vi också körde vidare till Linnéplatsen. Så det blev hela vägen dit från Götaplatsen och sedan tillbaka, så att alla kunde få ta del av det.

Trots att julmarknaden uteblev för i år så fanns det ändå gott om människor på trottoarerna som gladdes av tomtetåget.

– Alla stod och tjoade, vinkade och filmade med ett leende på läpparna. Det kändes också som att det var huvudsaken, främst med tanke på hur tråkigt det här året blev.

Firade femårsjubileum

Första gången som en tomteparad med motorcyklar tågade genom Göteborg var 2010. Därefter blev det ett kortare uppehåll, men sedan 2015 anordnar Sporthoj Göteborg den årliga paraden som numera blivit en årlig höjdpunkt för många mc-förare.

– Det är många som ser fram emot det. Det är årets kallaste körning, men också den roligaste, säger Nora Hesselroth.

Femårsjubileet blev också den mest minnsevärda hittills.

– I år var nog den roligaste. Det var alla typer av hojar och människor. Flera kom från Trollhättan, någon hade kört ända från Skåne. Fyrhjulingar, trehjulingar, sporthojar och glidhojar. Båda gamla och yngre, killar och tjejer.

Variationen fanns även bland utklädnaderna, inte alla nöjde sig med de klassiska julsymbolerna.

ANNONS

– Någon var utklädd till en björn. Det var nog det mest udda jag såg i dag.

ANNONS