Kristdemokraterna utesluter inte samarbete med S lokalt

Med 300 av 411 valdistrikt räknade hade Kristdemokraterna 4,1 procent av rösterna i Göteborg.
Nu utesluter gruppledare Elisabet Lann inte ett närmare samarbete med Socialdemokraterna om det leder till ökat inflytande.
– Vi är beredda att sätta oss ner och försöka få igenom vår politik och se vilka konstellationer som kan främja det.

ANNONS
|

Kristdemokraterna i Göteborg fick 3,3 procent av rösterna år 2018 och har därefter styrt i minoritet tillsammans med allianspartierna, Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet de senaste fyra åren.

Den senaste Sifo-undersökningen på uppdrag av GP från den 7 september visade att partiet backar till 2,9 procent. Men vid midnatt låg partiet på över 4 procent.

– Står det här sig känns det jättebra, slutar vi på fyra procent eller över så är det bästa resultatet på 16 år, sa Kristdemokraternas gruppledare i Göteborg, Elisabet Lann strax innan midnatt.

På måndagen, med fyra distrikt kvar att räkna, ligger Kristdemokraterna på 4,2 procent i kommunvalet.

ANNONS

Vid senaste valet var David Lega kommunalråd, men sommaren 2019 tog Elisabet Lann över efter att Lega tagit plats i EU-parlamentet.

En av de saker som skiljer Elisabet Lann från sin föregångare är att hon öppnat upp för att samtala med Sverigedemokraterna.

– Vi jobbar inte med att ställa ultimatum för vi tycker inte att det är konstruktivt,sa Lann under valkvällen.

Kan tänka sig samarbete med SD

Att sitta i ett styre tillsammans med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet ser hon dock inte förutsättningarna för.

– Vårt förstahandsval är att regera vidare med de andra allianspartierna. Det har gått bra och vi har samarbetat och stått nära i de viktigaste frågorna. Det är avgörande för att få till ett bra styre av staden.

Är det möjligt att styra tillsammans med Socialdemokraterna?

– Ja, om man är beredda att släppa igenom tillräckligt mycket kristdemokratisk politik. Vi är beredda att sätta oss ner och försöka få igenom vår politik och se konstellationer som kan främja det.

KD i Göteborg har profilerat sig starkt i frågan om äldreomsorgen och Elisabet Lann är ordförande i äldrenämnden. Under den tidigare mandatperioden hade man ett uttalat mål om att personer med hemtjänst ska träffa färre personal. Någonting man inte lyckats med.

ANNONS

– Jag hoppas jag får väljarnas förtroende för vårdfrågor är någonting jag brinner för. Jag är lite ledsen att de hamnat så i skymundan under valrörelsen.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS