Masten bröts på anrika skolfartyget

Ett av Svenska Kryssarklubbens skolfartyg bröt stormasten under lördagen. Fartyget var med på en skutsegling i Göteborgs södra skärgård.

ANNONS
|

När olyckan skedde stod Sofia Heller till rors.

– Det gick väldigt fort. Vajern smällde av och man hann knappt tänka. Det vi gjorde då var att samla alla som var ombord för att se att alla var där och oskadda, säger hon.

Svenska Kryssarklubbens skolfartyg Gratitude var under lördagen med på en skutträff i södra skärgården. Fartyget hade vänt innanför Tistlarna och var på väg norrut genom södra skärgården, öster om Donsö. Det blåste någonstans kring tio sekundmeter, enligt Sofia Heller. Gratitude kryssade mot vinden för babords halsar.

Sofia Heller, styrman på Gratitude.
Sofia Heller, styrman på Gratitude. Bild: Privat

– Vi hade seglat större delen av banan, tagit ner en del segel men hade fortfarande ganska mycket uppe. Vi låg ganska stabilt på kursen vi skulle hålla. Då smällde det. Det vi vet nu är att toppbackstaget, som går från däck ända upp till stormastens topp, gick av. Som en följd av det bröts också masten, säger Sofia Heller.

ANNONS

LÄS MER:Storbritanniens rikaste man har lagt sin yacht i Göteborg

Segel i sjön

När besättningen fått klart för sig att ingen skadats startade Gratitude motorn för att hitta lä från vinden och kastade sedan ankar. Den övre delen av masten trillade aldrig ner utan hölls kvar uppe i riggen av andra vant och stag. Men efter mastbrottet hamnade en del segel i havet.

– Det som hamnade i vattnet satt fortfarande fast i båten så det kunde vi försiktigt ta in, säger Sofia Heller.

Gratitude är ett av Svenska Kryssarklubbens tre skolfartyg. Fartygen används under somrarna för seglarkurser och seglarläger, oftast för barn och ungdomar. Den här helgen bestod besättningen dock av utbildade skutseglare, som arbetar ideellt för Kryssarklubben.

LÄS MER:Världens största kolfiberbåt utanför Göteborg

Säsongens sista segling

Helgens skutträff var säsongens sista inplanerade segling för Gratitude. Efter olyckan kunde fartyget ta sig till Nya Varvet, som är Gratitudes hemmahamn. Nu blir fokus att se hur omfattande skadorna på mast och rigg är, reparera dem och göra fartyget redo för vinterförvaring, enligt Jerker Paulusson, som är ordförande för Kryssarklubbens seglarskola. Klart är i alla fall att Gratitude behöver en ny stormast.

– Vi ska undersökta detta noga. Vi har ändå nere riggen varje vinter. Just nu är jag mest väldigt glad att ingen skadade sig, säger Jerker Paulusson.

Under lördagskvällen har också fartygets besättning haft en debriefing för att prata igenom händelsen.

ANNONS

LÄS MER:Lyxkryssarna ankrade utanför Vinga kan bli kvar i månader

Från Donsö kunde man se hur Gratitude låg för ankar efter att masten knäckts.
Från Donsö kunde man se hur Gratitude låg för ankar efter att masten knäckts. Bild: Läsarbild
ANNONS