En psykolog skickade ”sexuella videoklipp” på sig själv till en patient som sökt vård för ”oönskat sexuellt beteende”. Arkivbild.
En psykolog skickade ”sexuella videoklipp” på sig själv till en patient som sökt vård för ”oönskat sexuellt beteende”. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Psykolog skickade sex-sms till patient – som sökte vård för sexuell problematik

En man vände sig till en digital vårdgivare för att söka hjälp för ett ”oönskat sexuellt beteende” – men möttes istället av en psykolog som skickade sexuella videoklipp på sig själv, berättade att hon fanns på Tinder och bagatelliserade sexköp.
– Jag hade ett missbruk under den tiden. Jag var inte medveten om att jag satt på den här appen och bedrev behandling, säger psykologen till GP.

ANNONS
|

I augusti 2020 anmälde en patient sin psykolog eftersom han hade känt sig illa behandlad och kränkt av psykologens beteende i samband med en behandling. Ur en Ivo-anmälan framgår att mannen hade sökt vård för ett ”oönskat sexuellt beteende” på en digital vårdtjänst som bland annat bedriver chatterapi.

Men istället för att vårda patienten skickade den kvinnliga psykologen olämpliga chattmeddelanden och videomeddelanden av sexuell karaktär, vilket nyhetsbyrån Siren också rapporterar.

Föreslog sexuella aktiviteter

Vårdföretaget startade en intern utredning och konstaterade kort därefter att ingen vård hade bedrivits över huvud taget. Istället rörde det sig om en kontakt som enligt Ivo framstår som privat.

ANNONS

Kontakten mellan psykologen och patienten beskrivs till en början som ”på gränsen till professionell” för att sedan övergå till ”klart oprofessionell och olämplig”. Bland annat ska psykologen föreslagit olika sexuella aktiviteter och vid ett tillfälle bagatelliserat sexköp. Hon ska dessutom berättat att hon vid den aktuella tidpunkten var aktiv på dejtingappen Tinder.

”Hade ett missbruk”

Det som skulle ha varit en chatterapi bestod istället av kortare videoklipp och bilder med tydliga sexuella antydningar och signaler.

– Jag hade ett missbruk under den tiden. Jag var inte medveten om att jag satt på den här appen och bedrev behandling, säger psykologen och berättar att hon känner stark ånger inför det som hände för två år sedan.

Även ur Ivo-anmälan framgår det att psykologen i fråga hade ett drogmissbruk och en psykiatrisk sjukdom under tiden som chatterapin ägde rum. Hon ska både enligt anmälan och egen utsago ha använt droger under arbetstid och sades med omedelbar verkan upp från den digitala vårdgivaren.

Befaras vara olämplig för yrket

Efter händelsen på den digitala vårdappen sökte psykologen själv vård hos psykiatrin och företagshälsovården.

Ivo anmälde händelsen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (Hsan), som har beslutat om en treårig prövotid för psykologen, under vilken Ivo kan följa hennes yrkesutövning.

Hsan menar att psykologen kan befaras vara olämplig att utöva psykologyrket, med tanke på sitt olämpliga beteende mot patienten. Nämnden konstaterar samtidigt att psykologen har en mångårig psykiatrisk problematik och ett drogmissbruk och hon ska under en treårsperiod bland annat genomgå behandling och lämna drogtester.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgsläkare anmäld: Skrämde patienter med coronalögner

LÄS MER:Ivo kritiserar Sahlgrenska för platsbrist

LÄS MER:Cancern upptäcktes inte – vårdcentral anmäld till Ivo

ANNONS