Rödgröna styret: Romano center ska inte läggas ner

Efter att det framkom att anställda på Romano center varit inblandade i romska rättegångar, så kallade romani kris, ville oppositionen i Göteborg stänga det romska medborgarkontoret.
Men det är inte aktuellt, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).
– Vi lägger inte ner verksamheter som har problem, vi tar itu med problemen.

ANNONS
|

När GP granskade kommunens medborgarkontor för den nationella minoriteten romer, Romano center i väst, framkom bland annat att anställda varit inblandade i romska rättegångar, så kallade romani kris.

Granskningen ledde till att stadens opposition ville stänga Romano center.

– De har inte hittat sin roll och befäster värderingar som vi absolut inte står för. Varken Göteborgs stad eller svensk grundlag. Det utgör ett slöseri med kommunala skattepengar och vidmakthåller problemen i stället för att åtgärda dem, sa Martin Wannholt (D).

Frågan om att stänga centret var uppe i kommunstyrelsen under onsdagen, där den dock bordlades.

– Men vi vill vara tydliga: Framtiden handlar inte om att lägga ner Romano center, säger Daniel Bernmar (V) från det rödgröna styret.

ANNONS

Ledningen inbjuden till kommunstyrelsen

Blerta Hoti (S) är kommunalråd med ansvar för minoritetsfrågor. Hon säger sig se allvarligt på det som framkommit i GP:s granskning, men menar liksom Daniel Bernmar att staden inte kan lägga ner Romano center på grund av det.

– Vi kommer att ta itu med problemen och håller just nu på att se över frågan, och diskuterar internt för att ta fram förslag på åtgärder. Men ett sådant förslag är inte att lägga ner centret, säger Blerta Hoti.

Har du någon uppfattning om hur det kunde bli såhär?

– Jag är lite förvånad och besviken över stadens styrning. Det måste jag säga. Romano center behöver mycket bättre styrning från det offentliga för att säkerställa att man verkar fullt ut i enlighet med stadens grundläggande värderingar.

Daniel Bernmar berättar att de bjudit in Romano centers ledning till kommunstyrelsen, för ett samtal om verksamhetens syfte och om vilka åtgärder man vidtagit med anledning av granskningen.

– Vi jobbar inte med att lägga ner verksamheter som har problem, vi tar itu med problemen. Det är det absolut viktigaste budskapet här och nu, säger han.

Vilken nytta anser du att centret har gjort?

– Det är en av sakerna som det är jätteviktigt att kommunstyrelsen får ta del av nu, säger Daniel Bernmar och fortsätter:

ANNONS

– De har ju två uppdrag, där det viktigaste såklart är att vara stödjande och delaktiga i att skapa bättre livschanser för gruppen och stötta dem i att få sina rättigheter tillgodosedda. Det andra är att stärka stadens övriga verksamheter i arbetet med minoritetsrättigheter.

Vad behöver ske nu?

– Det viktigaste är att vi får till en dialog nu när vi har bjudit in Romano centers ledning och att de får informera om verksamheten och hur de arbetar med problemen, säger Daniel Bernmar.

LÄS MER:Statsbidrag gick till romsk matlagningskurs för ”tjejer och svärdöttrar”

LÄS MER:Myndigheter undvek känsliga frågor

LÄS MER:Sofie Löwenmark om Göteborgs romska råd: Oerhört lågt i tak

ANNONS