Treåring fick kniv kastad i pannan på förskolan

Paulina treårige son fick en kniv kastad i pannan när han lekte. Tidigare har han kommit hem med sårskorpor som personalen inte kunde förklara.
– Redan där började jag känna oro, säger Paulina.

ANNONS
|

Nyligen skrev GP om problemen med vikariebrist på Rosengatans förskola i Linnéstaden. Flera gånger under samma månad tvingades föräldrar hämta hem sina barn för att det inte fanns några vikarier.

LÄS OCKSÅ:Vikariebrist gör att föräldrar måste hämta på förskola

Paulina treårige son går på förskolan. Hon berättar att han den senaste tiden har varit ledsen och ibland inte velat gå dit.

Skapar oro hos barnen

Vid ett tillfälle för drygt två veckor sedan kom hem med sårskorpor på pannan och näsan. Paulina hade inte själv hämtat på förskolan, så hon ringde för att höra vad som hade hänt. Enligt Paulina var det ingen som visste någonting eller som hade antecknatvad som hade hänt.

ANNONS

– Redan där började jag känna oro. Var är personalen? Varför är de så stressade?, säger Paulina.

Det var under samma period som förskolan hade problem att hitta vikarier.

– När de väl fick tag på vikarier var det någon som barnen inte kände till. Det skapar ju en väldig oro hos barnen.

Fick kniv i pannan

För en vecka sedan inträffade ytterligare en incident. Barnen på förskolan lekte med lera och använde enligt Paulina bordsknivar som redskap. Det ska ha uppstått en konflikt mellan barnen och treårige sonen fick en kniv kastad på sig. Kniven träffade honom i pannan och resulterade i ett blåmärke strax ovanför ögat.

– Det var visserligen inte en vass kniv. Men de är tunga, säger Paulina.

Hon påpekar att hon inte klandrar personalen på förskolan.

– De gör sitt bästa, men är så himla stressade.

Anställer ny personal

Birgitta Svantesson är förskolechef i stadsdelen och känner till incidenten med kniven. Rutinen för den typen av händelser är att personalen samma dag ska föra loggbok över det som har hänt och sedan göra en tillbudsrapport.

– Personalen för alltid loggbok samma dag. Den här gången kanske tillbudsrapporten tog ett par dagar. För det mesta skickas en kopia på rapporten till föräldrarna sen, säger Birgitta Svantesson, förskolechef.

ANNONS

Vid just den händelsen var personalen fulltaliga, enligt förskolechefen.

– Det var bara en väldigt olycklig händelse.

Incidenten där Paulinas son kom hem med sårskorpor i ansiktet känner hon inte till. Nu ska åtgärder vidtas för att få bukt med vikariebristen. Nästa vecka ska en ny person intervjuas för tjänsten som pedagog på förskolan. En vikarie ska dessutom anställas som så kallad "löpare", en extra resurs som kan täcka upp vid behov på lera förskolor.

– Det har blivit en olycklig start på den här hösten. Vi gör allt vi kan nu, säger Birgitta Svantesson.

ANNONS