Var det Åbys ansvar?

ANNONS
|

I går berättade GP om Ebba som för ett och halvt år sedan fick en högtalare i huvudet på Åby travbana. Enligt läkarna förväntas treåringen aldrig komma tillbaka till ett normalt liv.

Förhandlingarna om en ersättning till Ebba pågår med Länsförsäkringar. Länsförsäkringar har förklarat sig beredda att ersätta Ebba från FM-reklams ansvarsförsäkring.

I sin utredning konstaterar Länsförsäkringar att en banderoll som FM-reklam fäst mellan högtalarstativen spelade en avgörande roll för olyckan. Stativen var 1,70 cm höga och på stativen hade 25 kilos högtalare monterats.

När Ebba lutade sig mot banderollen föll högtalarna, varav en träffade henne i huvudet. Ansvaret har hittills bedömts vara FM-reklams och inte Åbys.

ANNONS

– Vi hoppas att det löser sig så fort som möjligt, säger Peter Heed, FM-reklams juridiska ombud.

Nu tyder beräkningarna från tekniskt sakkunniga att det bara krävdes ett obetydligt tryck, ett kilo, mot banderollen för att högtalarna skulle tippa. Samtidigt visar beräkningar att de även kunnat välta om en kraft, motsvarande fem kilo, hade träffat stativet på 1,5 meters höjd. Det vill säga vid en ofrivillig knuff från en vuxen.

– Stativen var för ranka för att kunna ställas upp utan förankring. Detta väcker frågan om inte högtalararrangemanget var så bristfälligt att även Åby kan ses som medansvarig, säger familjens jurist Håkan Pihl vid Advokatfirman Wåhlin.

Den tillfälligt uppbyggda scenen stod i en tom lokal vid olyckstillfället den dag då det var familjefest på Åby. Lokalen var obevakad och alla hade fritt tillträde.

– Vi gör ju alltid riskbedömningar i samband med våra arrangemang men att den här olyckan kunde ske hade vi aldrig i tankarna. Lokalen var inte avsedd för barn och varför dörren stod öppen kan jag inte svara på, säger Kenneth Tollström, vd vid Åby travsällskap.

Hur säkert är det att gå på familjedag på Åby travbana?

ANNONS

– Det ska vara säkert men man kan inte garantera säkerhet in absurdum. Det här var en tragisk olycka.

Enligt Ebbas läkare skulle hon behöva mer intensivträning än hon kan erbjudas inom den vanliga vården. En del familjer med barn som Ebba har varit på träning i USA med gott resultat. Men att Länsförsäkringar skulle bekosta en sådan resa är uteslutet.

– Vi har världens bästa sjukvård och spontant har jag svårt att tro att vi skulle bevilja det men vi prövar från fall till fall, säger Göran Dahlström, skadechef för personskador vid Länsförsäkringar.

Hittills har familjen fått 700 000 kronor från Länsförsäkringar via Ebbas privata olycksfallsförsäkring. Göteborgs stad har en försäkring för barn och från den har familjen fått 300 000 kronor.

Pengarna förvaltas av en god man och familjen måste ansöka om pengar för var sak.

Efter olyckan inleddes en förundersökning för att undersöka om arrangörerna hade gjort sig skyldiga till vållande av kroppsskada. Den lades ner efter två månader. Mot bakgrund av de nya beräkningarna kan den återupptas.

– Om familjen kommer in med sådana uppgifter och vill att jag ska ompröva mitt beslut så gör jag det, säger Kristina Persson, kammaråklagare vid riksenheten för Miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg.

ANNONS
ANNONS