Hesa Fredrik
En fjärdedel av VMA-signalerna lät inte när ”Hesa Fredrik” testades på måndagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Var fjärde VMA-signal lät inte i Göteborg: ”Varför vet vi inte”

På måndagen var det återigen dags för ”Hesa Fredrik” att ljuda i Göteborg, men när VMA-signalen skulle testas klockan 15 lät en fjärdedel av tutorna inte alls.
– Det var ett antal anläggningar som inte fungerade, men varför vet vi inte, säger Kenneth Wassberg, varningstekniker i Göteborg.

ANNONS
|

LÄS MER:Därför hördes inte ”Hesa Fredrik” – flera tutor trasiga

Var tredje månad, närmare bestämt klockan 15.00 den första måndagen den sista månaden i varje kvartal, testas utomhussignalen ”Viktigt meddelade till allmänheten”, i folkmun ofta hänvisad till som ”Hesa Fredrik”.

Under måndagen var det således åter dags för signalen att ljuda. Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB, var aktiva med att informera allmänheten i förväg för att undvika onödig oro till följd av det spända säkerhetsläget. Men när klockan slog tre reagerade många göteborgare på att staden var ovanligt tyst.

LÄS MER:Många "Hesa Fredrik" tysta i Göteborg

LÄS MER:Mistlur i dimman får människor att reagera

”Vet att de enskilda tutorna fungerar”

Av drygt 300 anläggningar lät omkring en fjärdedel inte alls, vilken Dagens Nyheter var först att rapportera.

ANNONS

Detta förvånade Kenneth Wassberg, varningstekniker vid räddningstjänsten Storgöteborg.

– Jag vet att de enskilda tutorna fungerar, för några av anläggningarna som ingår var jag och provade bara några timmar före, säger han till GP på tisdagen, strax efter att något ironiskt ha avslutat den första dagen av en två dagar lång VMA-kurs.

Kenneth Wassberg
Kenneth Wassberg, varningstekniker vid räddningstjänsten Storgöteborg. Bild: Måns Langhjelm

Vad den bakomliggande orsaken till komplikationen var är för närvarande oklart:

– Men vi håller på och utreder det tillsammans med MSB. Eftersom tutorna fungerar så tror vi att det var någonting med kommunikationen, men det här är viktigt så det får ta sin tid, säger Kenneth Wassberg.

LÄS MER:Hesa Fredrik – här är allt du vill veta

LÄS MER:På måndagen testas VMA – här saknas fungerande tutor

Hundratals mejl inkom till räddningstjänsten

När ljudet av de dämpade varningssignalerna så småningom tystnade på måndagen hörde många av sig till räddningstjänsten för att berätta om problemet.

– Jag har väl fått ett drygt hundratal mejl, men det är jättebra att folk hör av sig om det inte fungerar, men också om det fungerar. Det är ju det enda sättet för oss att veta.

Men vidden av konsekvenserna av de uteblivna signalerna tonar Kenneth Wassberg ner.

– Det är självklart allvarligt att det inte fungerar, men anläggningarna är grupperade på ett sånt sätt att om det är några tutor som inte hörs så kanske man hör någon lite längre bort, säger han.

ANNONS
ANNONS