Vart pekar han egentligen? Var ligger stan?
Vart pekar han egentligen? Var ligger stan?

Var ligger stan, egentligen?

ANNONS
|

Jag, Karin Fingal, besvarar frågor från förvirrade läsare som känner att de behöver guidning i det göteborgska. Vi börjar med ett veritabelt skri från vildmarken – eller åtminstone från Tidaholm.

Hej Fröken Fingal!

Jag är en tjej på 23 år som nyligen flyttat till Göteborg från Tidaholm i Västergötland. Jag gillar verkligen Göteborg men jag har lite svårt att förstå det här med stan och centrum. Mitt i Tidaholm finns ett stort torg, och det är helt enkelt centrum. Ska man in till stan, eller in till centrum, ja då ska man dit.

Men här i Göteborg däremot, är allt så oklart. Nyss sade min kompis, som är infödd göteborgare, ska vi dra ner på stan? och då befann vi oss mitt på avenyn! Är avenyn alltså inte stan? Och var ligger centrum? Det verkar inte vara samma sak som stan, för ibland hör jag folk prata om att de bor i centrum när de bor i Johanneberg. Men Johanneberg ligger ju till och med bortanför avenyn. Jag förstår ingenting. Var ligger centrum egentligen?

ANNONS

Förvirrad

Hej Förvirrad!

Till att börja med måste jag säga att du inte är ensam om att känna den här förvirringen. Det är ganska vanligt att den uppstår när man flyttar från just Tidaholm till Göteborg. Men lugn, jag ska hjälpa dig!

Din fråga har lett till en helt oförklarlig mängd jobb för mig. Bara så du vet.

Jag började nämligen med att genomföra en undersökning där jag frågade jättemånga människor en enda sak: Var ligger centrum i Göteborg? Man kanske inte kan tro det, men 99,9 procent svarade Nordstan.

Jag tyckte att det här svaret var så nedslående (Nordstan! Allvarligt?) att jag valde att göra en ny undersökning. Dels är ju Nordstan det fulaste, mest stressiga och tråkiga centrum man kan tänka sig. Dels uppgav folk att de valt det till centrum eftersom alla affärer ligger ju där. Jag ställde mig då genast frågan: Varför är inte Bäckebol i så fall centrum?

Med andra ord måste folk ha missuppfattat frågan. Jag beslöt att göra om undersökningen, och istället fråga: Var ligger Göteborgs själ?

Det visade sig att Göteborgs själ är spridd över stan. Vissa angav så specifika mål som Poseidon eller Kopparmärra, men det skulle ju betyda att själen bara är ca 50 kvadratmeter och det tycker jag låter osannolikt lite.

ANNONS

Andra uppgav platser med restriktioner, som Slottsskogen när det är fint väder eller hamnen om Danmarksbåten just lägger ut. Men det tyckte jag också lät felaktigt. Göteborgs själ kan väl inte vara beroende av tidtabellen från ett rederi?

Det enda svar jag kände mig någorlunda nöjd med var Majorna. En betydande andel av personerna i undersökningen tror att stans själ håller till där. Som anledning hade de flesta ringat in alternativet Görgöteborskt eller hem ljuva hem. Vi kan väl säga så? Göteborgs själ ligger i Majorna. Säg helst inte emot, åtminstone inte inför en Majornabo. I ditt brev skriver du mycket om avenyn, som du trodde var stan. Där kan jag direkt säga att du har 1) fel och 2) samma naiva tro som de flesta turister.

Slutligen vill jag avhandla din fråga om stan. För det första kan jag berätta att stan inte är ett lika fast begrepp som i Tidaholm. Var stan ligger beror helt och hållet på var man står, när man pratar om den. Är man långt borta kan Vasagatan vara stan. Är man på Vasagatan, är man däremot inte nödvändigtvis på stan.

Enligt flera experter på området finns det bara ett väldigt litet område som alltid är stan, oavsett var man står. Det är Nordstan, Brunnsparken, och enligt de flesta också Kungsgatan och området kring Domkyrkan. Så om du vill vara säker på att befinna dig i stan så ska du vara där.

ANNONS

Men pass på, det är lätt att gå utanför stan! Redan vid Gustav Adolfs torg, som bara ligger hundra meter från Brunnsparken börjar du komma bort från stan, och om du går 300 meter till, till kasinot, är du jättelångt från stan.

Låter det krångligt? Låt mig säga så här: Vi har inga regler för det här, men alla är ändå överens om hur det ligger till. Det är alltså precis som med Göteborgsandan.

ANNONS