Aggressiva kråkor till attack mot människor vid kyrkogård

Flera förbipasserande fick värja sig mot vildsinta attacker från kråkor, när de gick genom Stampens kyrkogård. Allting fångades på film av vittnen som låg och solade i gräset. Enligt en världsledande expert på kråkfåglar har våldsamheterna en enkel förklaring och en lika enkel lösning.

ANNONS
|

Patrik och hans flickvän låg och solade i gräset på Stampens kyrkogård under lördagen. Allt var frid och fröjd så när som på ett par kråkor som flög fram och tillbaka och skrek. Plötsligt såg Patrik hur kråkorna började attackera folk som passerade på en gångväg vid kyrkogården. Kråkorna fortsatte ge sig på förbipasserande i flera timmar och höll fortfarande på när Patrik och hans flickvän lämnade platsen.

– Vissa blev rädda och andra skrattade bara, säger Patrik.

LÄS MER:Hur tar man hand om vilda fåglar, Petra Lundemo?

Han tror inte att någon skadades av kråkornas attacker.

– De hackade ju folk i huvudet, men det kan inte ha varit så allvarligt. Folk gick därifrån som vanligt sen.

ANNONS

En av personerna som passerade på gångvägen var Ida, som också hade tänkt sola på gräset vid kyrkogården.

– En kråka flaxade ganska lågt och började låta väldigt mycket. Rätt vad det var började den attackera mot mitt huvud. Då började jag springa. Jag var lite chockad, men slog mig ner som vanligt i gräset. Strax efter kom en tjej och då gjorde kråkan samma sak igen. Sedan kom en kille och då gick den också till attack. Då gick jag därifrån, säger Ida.

Enkelt knep för att undvika attackerna

Det händer att kyrkogårdarna i Göteborg har problem med fåglar som äter upp växter och blommor, men några argsinta kråkor känner inte kyrkogårdsförvaltningen till.

– Nej, inte som har attackerat människor. Det har jag aldrig hört. Men vi följer upp det här givetvis, säger Håkan Martinsson, avdelningschef för kyrkogårdsskötsel.

En möjlig åtgärd är att ta hjälp skyddsjägare som kyrkogårdsförvaltningen kan kontakta om situationen kräver det. Troligtvis behöver inte det bli aktuellt i det här fallet.

LÄS MER:Här flyter fågeln från Asien i en Göteborgssjö

Mathias Osvath är kognitiv zoolog och en av världens ledande experter på kråkfåglar. Han identifierar fågeln på GP:s bilder som en vanlig kråka. Just nu har de ungar i sina bon, är särskilt känsliga och uppfattar allt som kommer nära som ett hot.

ANNONS

– Jag hade nog satt upp ett band eller en skylt där boet är, så kan man undvika att gå där den närmaste veckan eller så, säger Mathias Osvath.

Han berättar att kråkor alltid går till attack mot baksidan av huvudet och att det finns ett enkelt knep för att undvika att bli hackad eller klöst i hjässan.

– Vänder man på huvudet och tittar på dem så flyger de iväg. Då vet de att du ser dem. Jag förstår att det kan kännas obehagligt, men det fungerar.

LÄS MER:Västsvenska Lina fast i Namibia. "Jag vet inte när jag får åka hem"

ANNONS