Agnes Wold har fått första dosen av Astra Zenecas vaccin

Professorn och överläkaren Agnes Wold har idag fått sin första dos av Astra Zenecas vaccin mot covid-19.
– Det känns suveränt. Om man är äldre ska man inte tveka ett ögonblick att ta det här vaccinet, säger hon.

ANNONS
|

Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi, har idag fått sin första dos av Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

– Nu får jag vänta i tio veckor innan andra dosen. Jag kommer vara halvimmun ganska länge. Men det känns jättebra, säger hon.

Agnes Wold är 66 år, och fick vaccinet via sin arbetsplats Sahlgrenska.

Hur kommer det sig att du fick det så snabbt?

– Sjukvården har fått ett visst antal doser till folk som jobbar inom vården. I fas ett var det akutpersonal, nu i fas två vaccineras annan personal inom vården. Mitt labb jag jobbar på har fått sju doser den här veckan, och man prioriterar de som är äldst inom varje grupp, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Gösta, 87, har inga planer på att sluta göra plastskyltar

Nu uppmanar Agnes Wold alla som får erbjudande om vaccin från Astra Zeneca att tacka ja.

– För tillfället ger man det i min ålder och uppåt. Man ska inte vara ett dugg orolig. Det som orsakat oron är den konstiga kombinationen av att några fått små blodproppar, som gjort att blodplättarna försvinner och man får blödningar. Men det är extremt ovanligt och man vet inte ens om det finns något samband med vaccinationen. Ingen över 60 år har drabbats av detta.

Många turer kring vaccin

Turerna kring vaccinet från Astra Zeneca har varit många. Utöver problemet med leveranser har dess effektivitet bland äldre personer ifrågasatts. Tyskland valde exempelvis att avråda från Astra Zenecas vaccin till äldre. I mars godkändes dock vaccinet för äldre även i Tyskland.

– Astra har varit lite klantiga i sina studier. Det har inte varit fel på vaccinet, men man har lyckats osannolikt dåligt att med att göra tillräckligt stora studier med tillräckligt många äldre, säger Agnes Wold.

Hon säger att de få äldre som fanns med i studierna var lika skyddade som de yngre, men att det statistiska underlaget var för litet, och att det visades sig att det var så när man äntligen fick med fler äldre i studierna.

ANNONS

I och med de fall med blodproppar som upptäckts bland personer som fått vaccinet valde också stora delar av Europa, däribland Sverige att pausa vaccinet.

”Äldre ska inte tveka”

Det är oklart om det finns någon koppling mellan vaccinet och de svåra biverkningarna, men efter pausen beslutade bland annat Sverige att enbart dem över 65 år ska få vaccinet, medan det ännu är pausat för övriga i befolkningen.

– Om man är äldre ska man inte tveka ett ögonblick att ta det här vaccinet. För äldre är det här vaccinet perfekt. Det är det säkert för yngre också, men just nu utreder man det, säger Agnes Wold.

LÄS MER:Kristine Rygge om hur vaccinationen mot corona går i Västra Götaland

LÄS MER:Experterna om de skulle ta Astra Zenecas coronavaccin

LÄS MER:Experterna ger svar om tio myter kring coronavaccin

ANNONS