Alicia Thersthol är så kallad ”topp” i sitt lag. Det innebär att hon står längst upp i en pyramid och genomför akrobatiska rörelser och kast. Då gäller det hon är väl samtränad med baserna Alina Molikanova, Louisa Larsson, Ellen Axelsson och Nellie Hjärtstam.
Alicia Thersthol är så kallad ”topp” i sitt lag. Det innebär att hon står längst upp i en pyramid och genomför akrobatiska rörelser och kast. Då gäller det hon är väl samtränad med baserna Alina Molikanova, Louisa Larsson, Ellen Axelsson och Nellie Hjärtstam.

Alicia flyger högt mot VM

VM i Florida ligger ännu ett par månader bort för Alicia Thersthol, 16. Men cheerleading kräver träning, koreografi och inget får lämnas åt slumpen i de farliga och ibland våghalsiga tävlingsmomenten.

ANNONS
|

– Jag längtar till VM, säger Alicia. Men det gäller att komma väl förberedd.

Den som är okunnig och möjligen lite fördomsfull lever i förvissningen om att cheerleading bara är glada tjejer som viftar med sina pom-poms och hejar på killarna.

Inget kunde vara mer fel.

– Men det gör mig egentligen inte så irriterad, säger Alicia Thersthol, Lerumstjejen som är i full gång med förberedelserna inför sitt livs äventyr. Folk i gemen vet inte bättre, men när de lär sig märker de hur oerhört mycket tid vi lägger ner på träning och på att komma väl samtränade till tävlingarna.

ANNONS

Alicia – som går första året på gymnasiet där hon läser det naturvetenskapliga programmet på LM Engströms i Göteborg – har gjort rekordsnabba framsteg inom cheerleadingsporten.

– Jag har nog haft nytta av allt jag alltid hållit i gång och sysslat med olika idrotter, tror hon.

Från början var det innebandy i FBC Lerum och dessutom gymnastik sedan riktigt unga år. Men för tre år sedan fick hon upp ögonen för cheerleading, gick på en ”try out” hos klubben GCO, Gothenburg Cheer One.

– Jag fastnade med en gång, säger Alicia och ler med hela ansiktet. Det här slår allt annat jag tidigare gjort. Alla är så glada och positiva, det är gymnastik och lagsport på en gång, man gör något tillsammans och alla är lika viktiga.

GCO har flera olika lag på flera olika nivåer. Den som börjar i cheerleading hamnar på nivå 1 och sedan avancerar man och de allra bästa tjejerna når nivå 6.

ANNONS

– Jag är på nivå 5 nu, berättar Alicia. Vi tränar tre gånger i veckan, två timmar varje gång och vi får väl se hur långt jag kan nå, det beror ju också på hur mycket tid skolan tar framöver.

Alicia Thersthols lag heter Cougars och består av 24 tjejer. Laget innehåller också flera stuntgrupper med fem cheerleaders i varje där, enkelt uttryckt, fyra är ”baser” och en är ”topp”.

– Jag är lätt och är den som står längst upp. Det är mig de kastar omkring i luften … Man kan nog vara tre meter upp ibland.

Är du aldrig rädd?

– Jo, men det gäller att våga och att lita på sina lagkamrater. Men visst förekommer det skador, vrickningar och stukningar och rejäla blåmärken. Men jag har klarat mig hyfsat, en skadad armbåge är väl det värsta.

Vad krävs för att bli riktig bra i cheerleading?

– Att man är modig, har bra kondition, är stark och sedan är det ju en fördel om man är en duktig gymnast.

ANNONS

Växer sporten i Sverige?

– Ja, det har verkligen exploderat. I dag står folk i kö för att komma i träning, jag tror det är 200 i kö bara till GCO.

Alicias lag är ett av två lag som tävlar för Sverige vid VM i Florida i mitten av april. Men några medaljdrömmar ska vi nog ändå inte ha om hennes Cougars.

– Nej, vi kommer inte att vinna, slår Alica fast. De amerikanska lagen är alldeles för bra, de har tränat hela livet och hos dem är alla lika duktiga som våra bästa. Sedan är generellt sett Japan och Kina tuffa också, även om vi inte möter dem den här gången. Vårt mål är en bra placering och att prestera bättre än vi någonsin gjort tidigare.

Lite turister hinner ni väl också med att vara?

– Ja, bad och sol och Disney World och shopping. Jag ser så mycket fram emot detta!

ANNONS
ANNONS