Allan Stutzinsky (L) tar en paus som ordförande för judiska församlingen i Göteborg. Liksom i sitt politiska uppdrag för Liberalerna.
Allan Stutzinsky (L) tar en paus som ordförande för judiska församlingen i Göteborg. Liksom i sitt politiska uppdrag för Liberalerna. Bild: Anders Ylander

Allan Stutzinsky tar en paus som ordförande för judiska församlingen

Skarp kritik riktades mot judiska församlingens ordförande Allan Stutzinsky efter att han delat en bild i sociala medier som pekades ut som islamofobisk.
Nu meddelar han att han tar en paus både som ordförande för judiska församlingen och från sitt politiska uppdrag för Liberalerna.
– Jag har meddelat att jag tar en paus i mitt ordförandeskap, säger han till GP.

ANNONS
|

En stark kritikstorm har riktats mot Allan Stutzinsky, ordförande i judiska församlingen i Göteborg efter att han i somras delat en karikatyrteckning som såväl experter som politiker pekat ut som starkt rasistiskt och kränkande för Sveriges muslimer.

Nu meddelar Stutzinky att han pausar sitt ordförandeskap i judiska församlingen. Detta efter ett extrainkallat ledningsgruppsmöte i slutet av förra veckan.

John Bratel, vice ordförande i judiska församlingen bekräftar att Allan Stutzinsky tagit en paus.

– Det stämmer, säger han.

Eftersom John Bratel själv befinner sig på semester utomlands hänvisar han till sina kollegor vid judiska församlingen i Göteborg för frågor och kommentarer.

ANNONS

Församlingen tog avstånd

Det var i mitten av sommaren som Allan Stutzinsky delade en bild på sin Facebooksida. När händelser uppmärksammades av politiker i Göteborg möttes Stutzinsky, som också sitter som ersättare för Liberalerna i kommunfullmäktige av skarp kritik.

Judiska församlingen i Göteborg gick ut med ett uttalande där de själva tog avstånd från sin ordförandes agerande. Till GP kallade John Bratel, vice ordförande i församlingen agerandet för ”oförlåtligt”.

– Vi står inte bakom den här typen av argument eller den typen av schabloner som bilden uttrycker, den är både förnedrande och kränkande. Speciellt som jude så vet jag hur det är att den här typen av kränkande och bilder publiceras. Så det gör mig förfärad, sade han.

Pausar alla sina uppdrag

När GP når Allan Stutzinsky meddelar han att han också tar en paus från sitt uppdrag för Liberalerna.

– Det handlar om att jag själv ska få utrymme för egen hantering, säger han.

Allan Stutzinsky delade ursprungligen bilden i somras. Efter att flera lokala politiker nyligen uppmärksammat den tog han bort sin delning av bilden eftersom han ansåg att många misstolkat den.

– Jag delar i princip aldrig nånting, det här var verkligen en engångsföreteelse, som jag gjorde rätt snabbt i somras, eftersom jag tyckte att det fanns något i bilden som sa något. Det kanske var ett dumt beslut, sa han då.

ANNONS

Axel Darvik, liberalernas gruppledare i Göteborg, skriver i ett sms att han har ”noterat Allans beslut att pausa sitt uppdrag” och att ”Liberalerna stöttar honom i det”.

LÄS MER:Ordförande i judiska församlingen anklagas för islamofobi – delade karikatyr

LÄS MER:Judiska församlingen tar avstånd från ordförandens agerande

ANNONS