Åtta månaders väntan – för att ta ut kritiserat implantat

För tre år sedan opererade Valentina Aali in implantat i äggledarna på Östra sjukhuset för att sterilisera sig. Efter det lever hon med ständig värk i ryggslut och underliv. Nu måste hon vänta minst åtta månader på att avlägsna det kritiserade implantatet.

ANNONS
|

2015 opererade Valentina Aali in ett implantat i underlivet med en ny metod. Sedan dess lever hon med ständig värk i kroppen och måste vänta i åtta månader på att ta ut det.

"Kostat mig min hälsa"

– Det här har kostat mig min hälsa och det känns som att ha en tickande bomb i kroppen. Jag ska inte behöva ha cancer för att bli prioriterad och få hjälp med att operera ut implantat som jag skadas av. Sjukhuset har gjort en miss och det får sjukhuset rätta till nu, inte först tidigast om åtta månader, säger hon.

Valentina Aali är anställd vid Sahlgrenska universitetssjukhus sedan 2001 och är i dag en av sjukhusstabens kvalitetsansvariga. Hon, maken och deras tolvåriga dotter har precis flyttat in i en ny bostad i Sävedalen och väntar på nya möbler.

ANNONS
Valentina Aali och maken Patric Sjöberg vill att Sahlgrenska tar sitt ansvar och avlägsnar implantaten omgående, då de är övertygade om att de skadar Valentinas hälsa.
Valentina Aali och maken Patric Sjöberg vill att Sahlgrenska tar sitt ansvar och avlägsnar implantaten omgående, då de är övertygade om att de skadar Valentinas hälsa. Bild: Thomas Johansson

2011 drabbades hon av en stroke, blev förlamad och fick under en period sitta i rullstol. Efter två års rehabilitering kunde hon dock börja arbeta för fullt igen. Efter stroken vågade hon inte ta risken att bli gravid och rekommenderades en sterilisering med en ny metod. 2015 fördes ett mikroimplantat in i hennes äggledare på Östra sjukhuset. Syftet var att skapa en ärrvävnad som i sin tur skulle täppa till äggledarna och hindra spermier från att ta sig fram till ägget.

– Själva ingreppet gick faktiskt väldigt bra och läkaren var jätteduktig, jag kände ingenting efteråt, säger hon.

Produkten stoppad

Läkemedelsbolaget Bayer stoppade försäljningen i Sverige och Europa förra sommaren. Streamingtjänsten Netflix visar just nu dokumentären, The bleeding edge, som handlar om hur det gick till när den så kallade Essuremetoden godkändes av amerikanska läkemedelsverket. I filmen vittnar en rad kvinnor om bestående skador av implantatet.

I den amerikanska dokumentären uppges också att det finns stora risker med att ta bort implantaten om de inte avlägsnas från kroppen intakta. Går de sönder kan fragment stanna kvar i kroppen och vålla problem.

Enligt New York Times aviserade Bayer i juli i år att de även skulle sluta sälja produkten på den amerikanska marknaden, inte för att den är farlig utan för att kvinnor har slutat efterfråga produkten. Enligt tidningen har Bayer konstant förnekat att implantatet kan utgöra en fara eller orsaka skador hos kvinnor. Daniel Claesson, kommunikationsansvarig vid Bayer i Sverige, säger att beslutet om att stoppa Essure i Sverige fattades på global nivå.

ANNONS

– Anledningen var minskad efterfrågan och alla läkemedel har biverkningar som kan drabba patienter. Skulle man uppleva besvär är rekommendationen att kontakta sin gynekolog, säger han.

Molande värk

LÄS MER:Jenny Svensson steriliserades med stoppat implantat

Valentina Aalis vardag präglas i dag av en intensiv molande ledvärk och smärta i underlivet och ländryggen. Hon lider också av huvudvärk och har kraftiga oregelbundna menstruationer. Hon tar antiinflammatoriska läkemedel och äter medicin mot sina rikliga blödningar.

– Jag har ont 24 timmar om dygnet och känner mig helt svimfärdig ibland, säger hon.

Valentina Aali lever med smärta i kroppen dygnet runt.
Valentina Aali lever med smärta i kroppen dygnet runt. Bild: Thomas Johansson

Första allvarliga tecknet på att allt inte stod rätt till visade sig sommaren 2017 då hon drabbades av hög feber. Läkarna misstänkte njurbäckeninflammation och hon ordinerades antibiotika.

– Efter antibiotikabehandlingen övergick smärtan från huggande till konstant molande och jag fick aldrig någon förklaring till vad som var orsaken. Min sänka var jättehög och låg på 180 när den ska ligga runt åtta, säger hon.

I augusti i år drabbades hon av ett liknande tillstånd utan att läkarna kunde hitta någon förklaring.

– Jag fick exakt samma symtom som förra gången och åkte in akut på Östra där jag blev väl undersökt. De kollade magen, underlivet, urinblåsan, njurarna och levern men hittade ingenting, allt var utan anmärkning, säger hon.

Hittade grupp på Facebook

Sedan stroken är hon också noga med kost och träning. Blodprover visar att hon har normal ämnesomsättning och att hon inte befinner sig i övergångsåldern. Tidigare i somras drabbades hon plötsligt av kliande utslag över hela kroppen som försvann med allergimedicin. Vad som orsakat reaktionen fick hon aldrig någon förklaring till.

ANNONS

– Efter sommaren började jag fundera på om alltihop kunde hänga ihop med implantaten, googlade och hittade en grupp på Facebook där andra med Essureimplantat hade samma symtom som jag, säger hon.

Det nu stoppade Essure-implantatet.
Det nu stoppade Essure-implantatet. Bild: Bayer Healthcare Pharmaceuticals, Inc.

Efter en remiss till Sahlgrenska fick hon träffa samma läkare som satt in implantaten och nu väntar hon på operationstid för att ta bort livmodern och äggledarna, men det är oklart när operationen kan bli.

– Att gå omkring så här är oerhört mentalt pressande både för mig och min familj. Metoden presenterades av sjukhuset som riskfri men det är den inte och jag är rädd och orolig för att bli kroniskt sjuk. Jag måste ta hand om min hälsa efter stroken men har fått avbryta besöken hos min sjukgymnast för att rörelserna gör för ont, säger Valentina Aali.

Nathalie Olsson, som steriliserades med samma metod vid ett större sjukhus i Västsverige sommaren 2015, har däremot fått en operationstid på Sahlgrenska. Hennes symptom började redan ett par månader efter insättandet.

Började får kramper

– Redan i augusti började jag få kramper och huggande smärta i underlivet och ont i magen, särskilt på höger sida. Andra problem som jag fått av Essure är att jag får jätteont om jag blir för kissnödig för att det skapar ett tryck och magen känns uppsvälld hela tiden på ett hårt sätt. Vid ägglossning måste jag ta smärtstillande för kramperna gör mig dubbelvikt av smärta, berättar hon.

ANNONS

Hon steriliserade sig efter att ha blivit avrådd från att skaffa barn efter en rad komplikationer i samband med tidigare operationer. Hon avråddes samtidigt traditionell sterilisering av samma anledning och rekommenderades i stället Essuremetoden.

En kontraströntgen på hösten 2015 visade att implantatet placerats fel i höger äggledare och att det var fri passage. Av journalanteckningarna framgår att "Båda implantaten kan identifieras. På vänster sida är det helt tätt. På höger sida ser man att implantatet liggande en bit ifrån uterus med annan riktning. /.../ vi lägger på extra tryck och då ser man tyvärr passage rakt genom höger äggledare."

– Jag hade ont och täta kontakter med sjukhuset men jag fick ingen hjälp och läkaren som hade satt in implantatet hade tagit tjänstledigt ett år. Jag blev avfärdad med att jag överdrev och kände mig misstrodd, säger Nathalie Olsson.

Tyckte det lät skumt

I augusti 2017 fick hon plötsligt ett brev, daterat den 24 juli, från den aktuella läkaren där denne skrev: "Tyvärr är det så att Essure-metoden verkar försvinna från marknaden. Tillverkaren meddelande precis innan sommaren att de kommer ta bort metoden för försäljningen. /.../ Man har inte gett någon bra förklaring varför."

– Jag tyckte det lät skumt, så jag googlade på Essure, hittade en Facebookgrupp och upptäckte att jag inte var ensam om mina symtom, säger hon.

ANNONS

Den 7 januari ska hon ta bort implantaten på Sahlgrenska.

Användning inte förbjuden

Produkten är stoppad av läkemedelsbolaget men användningen av implantaten är inte förbjuden i Sverige.

– Mot bakgrund av att produkten har slutat att säljas i Sverige kommer Läkemedelsverket inte att fatta beslut om förbud, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef vid Läkemedelsverkets enhet för medicinteknik.

Lotta Wassén är verksamhetschef för kvinnosjukvården vid Sahlgrenska sjukhuset.

– Vad jag vet hittills har vi avlägsnat ett par implantat, har en patient som står i kö och en patient från ett annat landsting som ska opereras hos oss. Vi slutade använda implantaten 2016 som en ren besparingsåtgärd för att de kostade ett par tusen kronor styck, säger hon.

Ett 40-tal patienter har steriliserats vid Sahlgrenska sjukhuset där med Valentina Aali är en av patienterna.
Ett 40-tal patienter har steriliserats vid Sahlgrenska sjukhuset där med Valentina Aali är en av patienterna. Bild: Thomas Johansson

Valentina Aali har fått besked att hon får vänta åtta månader på operationstid – hur ser du på det?

– Det är trist och jag beklagar att det ser ut så här. Vi gör våra prioriteringar utifrån akutverksamhet och cancer och råder tyvärr inte över den väntetid vi har till operation. Så som det ser ut nu har vi inte tillräckligt med narkosläkare och operationssköterskor. Det råder generellt en jättestor brist på de yrkeskategorierna.

ANNONS