Avlopp och vatten kan bli dyrare än väntat

Att få vatten i kranen och kunna slänga sina sopor kan bli dyrare för göteborgarna. Redan i våras föreslogs ökade avgifter för både avfall, vatten och avlopp. Nu står det klart att större intäkter behövs – och avgifterna kan bli ännu högre.
– Det finns stora osäkerheter i siffrorna där vi inte riktigt har fått in priserna än, säger Emma Hansryd, chef för strategisk samordning på Kretslopp och vatten.

ANNONS
|

I april förutsåg Kretslopp- och vattennämnden att avgiftsintäkter för vatten och avfall behövde öka. Nu står det klart att ännu mer pengar behövs. Enligt ett nytt förslag behöver avfallsverksamheten öka sina intäkter med 19 procent, och vattenverksamheten med 18 procent.

Ökningen av kostnader för vatten och avlopp har flera anledningar, enligt Emma Hansryd, chef för strategisk samordning på Kretslopp och vatten.

Bland annat beror det på att räntenivån och pensionskostnaderna i hela landet har ökat. Det beror också på att verksamheten har färdigställt projekt tidigare än det var tänkt, och ränte- och avskrivningskostnader därför har kommit tidigare än väntat.

ANNONS

– Sedan finns det nya krav på vattensystemet, dels klimatförändringarna som gör att vi måste säkra vår verksamhet. Vattnet ska komma i kranen och avloppet ska tas om hand även i värmeböljor och i skyfall.

Gamla system behöver förnyas

Samtidigt är det mycket underhåll av VA-systemet som ska göras. Stora delar av systemet byggdes ut på 50- och 60-talet, berättar Emma Hansryd, och behöver nu förnyas.

Är det något man hade kunnat förutse?

– Ja det har man, men det finns ingen möjlighet att lägga undan pengar med lagstiftningen vi har. Vi har liksom inte kunnat spara pengar i en påse för det här.

Emma Hansryd är chef för strategisk samordning på Kretslopp och vatten.
Emma Hansryd är chef för strategisk samordning på Kretslopp och vatten. Bild: Frank Palm

Ökningen av avfallskostnaderna å andra sidan beror bland annat på att kommunen från och med 2024 ansvarar för insamling av förpackningsavfall från hushållen. Det visade sig vara svårt att uppskatta kostnaden för det nya systemet i början av året, och därför krävs nu en större ökning än den som föreslogs i våras.

– Det är de närmsta åren som de här förändringarna händer, och det finns stora osäkerheter i siffrorna där vi inte riktigt har fått in priserna än, säger Emma Hansryd.

Ökningen under flera år framåt

Kommunen får viss ersättning för det nya ansvaret, men inte tillräckligt för att täcka insamlingen och utvecklingen av systemet. 2027 är det till exempel tanken att alla ska kunna lämna förpackningar i närheten till där de bor.

ANNONS

Ökningar i avfallskostnaderna beräknas behövas i ett par år till. Avgifterna för VA-systemet kommer antagligen vara högre under en längre tid.

– Det är säkert tio år framåt. Det är olika saker som påverkar, och vi kommer inte ha så mycket spelmarginal, säger Emma Hansryd.

Besked kommer vid årsskiftet

Hur mycket intäkterna behöver öka är inte samma sak som hur mycket avgifterna kommer att höjas, men det är en bra fingervisning enligt nämnden.

I september ska Kretslopp- och vattennämnden ta beslut om nya prislistor utefter de nya intäktsbehoven. Taxorna godkänns och fastställs av kommunfullmäktige i november eller december, och ett definitivt besked angående avgifterna väntas innan årsskiftet.

Så påverkar höjningen

Avfallsavgifter:

Enligt det nya förslaget för 2025 skulle ett genomsnittligt villahushåll betala 500 kronor mer i avfallsavgifter per år. En exempellägenhet skulle betala 370 kronor mer.

VA-avgifter:

Enligt det nya förslaget för 2025 skulle ett genomsnittligt villahushåll betala 1 700 kronor mer i VA-taxa per år. En lägenhet skulle betala 890 kronor mer per år.

Kretslopp och vatten betalas till största delen av avgifter från kunder. Taxan uppdateras varje år. Förvaltningen får inte gå med vinst, och avgifterna får inte vara större än kostnaderna för verksamheten.

Källa: Göteborgs Stad

LÄS MER:Här är vattnet dyrast – och billigast i Västsverige

LÄS MER:Käringön är redo att gå till domstol över vattenkostnader

LÄS MER:Vatten och avlopp är Sveriges nästa systemkollaps

ANNONS