Bärlinorna på Nya Ullevi ska bytas ut

Nu står det klart att de 28 bärlinor som håller uppe läktartaket på Nya Ullevi ska bytas ut. Arbetet påbörjas nästa höst och förväntas ta två år.

ANNONS

Tidigare i år monterades två av linorna ner och skickades på analys till ett labb för att testa hur mycket belastning de tålde.

Nu har testerna kommit tillbaka och i ett pressmeddelande meddelar det kommunala bolaget Higab, som också i början av året monterade ner de två linorna, att samtliga 28 linor ska bytas ut.

– Vi hade kunnat skjuta på det här arbetet längre men vi vill ha en hyfsat god sammanhållande period där vi ersätter linorna för att matcha övrig livslängd på konstruktionsdelarna på Ullevi, säger Johan Lindblad, projektledare på Higab.

Man behöver inte vara orolig när man sitter under taket?

ANNONS

– Det behöver man absolut inte vara. Vi gör det här med god marginal och det är ett välplanerat arbete.

Bärlinorna som är upphängda i två stora pyloner har hållit uppe det ena läktartaket sedan Ullevi invigdes 1958.

Vad kommer att hända med de gamla bärlinorna?

– Det är stål som går att återvinna för nytillverkning av annat. Det är inte något som kan återanvändas men de är i tillräckligt gott skick för att återvinnas, säger Johan Lindblad och fortsätter:

– Vi har också en fråga ute om det finns intresse för någon kreativ lösning med linorna för utsmyckning eller något liknande. Det hade varit kul om det kom upp någon kreativ idé som de kan användas till.

Johan Linberg, projektledare på Higab, ser gärna att de linorna som byts ut kommer till ny användning i någon form av kreativ miljö.
Johan Linberg, projektledare på Higab, ser gärna att de linorna som byts ut kommer till ny användning i någon form av kreativ miljö. Bild: Higab/ Carina Gran

Så länge kommer de nya linorna hålla

De nya linorna utgår från samma princip men utvecklingen för bärlinor har, likt stora delar av samhället, gått framåt de senaste 60 åren.

– De linor vi kommer att ersätta med har en betydligt högre hållfasthet än de ursprungliga. Stålkvalité och hur man formar den här typen av linor ser helt annorlunda ut i dag, det blir en bättre produkt som sitter där helt enkelt. Med det säkerställer vi en ny 60-årsperiod, förklarar Johan Lindberg.

ANNONS

Hur kommer arbetet att påverka Ullevi?

– Delar utav läktaren kommer vi att ta i anspråk, med tillfälliga ställningar allt eftersom vajrarna byts ut. Ställningarna kommer att stå på övre läktarsektioner, sen blir det lite arbetsområden på publikytor. Men inget arbete kommer att ske under sommarmånaderna så att vi inte krockar med konserter och andra evenemang.

Arbetet med att byta ut linorna kommer att ske i två etapper och ska inledas hösten 2025.

Först kommer man att byta ut linorna vid pylonen mot Ullevigatan, ett arbete som förväntas vara klart våren 2026. Den andra etappen, vid pylonen mot Levgrensvägen, ska påbörjas hösten 2026 och skall stå klart våren 2027.

LÄS MER:Ullevis bärlinor 66 år gamla – har aldrig bytts ut

LÄS MER:En stad måste få utvecklas med sin tid, Mark Isitt

ANNONS