Betalade för bättre syn - blev blind istället

ANNONS
|

De båda händelserna inträffade vid olika vårdinrättningar. Mannen opererades vid en privatklinik, och den 35-årig kvinnan inom den offentliga vården.

Den 50-åriga mannen led av kraftig närsynthet och sökte vård vid en privatklinik i Göteborg. Han betalade 30 000 kronor för operationen som skulle ge honom förbättrad syn. Båda ögonen opererades vid samma tillfälle med en speciell metod, linsprotesimplantation. Men ingreppet misslyckades.

Dagen efter operationen var vänster öga kraftigt försämrad och synen suddig. Vid återbesöket dagen efter konstaterades en blödning och svullnad av hornhinnan. Flera dagar senare skickades han akut till ögonkliniken på Mölndals sjukhus. Där konstaterades näthinneavlossning och en skada på gula fläcken.

ANNONS

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), som utrett händesleförloppet, konstaterar att just näthinneavlossning är en uppenbar risk vid den här typen av ingrepp och om personen är starkt närsynt. I skarpa ordalag konstateras att denna metod "inte skulle accepteras som sjukvårdande behandling inom den samhällsfinansierade vården."

Vidare konstateras att ett avancerat ingrepp har gjorts i fullt funktionsdugliga ögon, riskerna har varit mycket stora och hela operationen var därför omdömeslös. Läkaren får en varning av nämnden.

Mannen blev synhandikappad och blind på ena ögat av operationen.

En annan läkare, anställd vid den offentliga vården, får också en varning efter att ha opererat en 35-årig kvinna för grå starr. Även denna operation misslyckades när fel typ av lins opererades in. Kvinnan led av bara måttlig synnedsättning före ingreppet men har i efterhand drabbats av en svåra efterföljder och synnedsättning. I utredningen från HSAN uppges att läkaren inte läst tillräckligt noga i journalen och att hans ouppmärksamhet och bristande professionella arbetssätt ger honom en varning.

ANNONS