Botaniska köper frysar – unik fröbank under uppbyggnad

En fröbank för vilda arter är under uppstart i Göteborg. Botaniska trädgården i Göteborg köper nu in flera frysar för att göra projektet möjligt.
– Man får en säkerhetskopia, säger Hanna Tornevall, förvaltningschef för Göteborgs botaniska trädgård.

ANNONS

Nyheten i korthet

  • Göteborgs botaniska trädgård startar en fröbank för att bevara fröer från hotade svenska vilda arter.
  • Fröerna torkas och fryses ned för att skapa säkerhetskopior som kan användas i framtida restaurerings- och bevarandeprojekt.
  • Projektet är en del av det globala samarbetet Index seminum och kan i framtiden bli öppet för allmänheten att besöka.

Göteborgs botaniska trädgård startar en fröbank där fröer från svenska vilda arter ska bevaras. Fokus ska ligga på att samla in fröer från arter som är hotade och där Nordens flora är extra unik.

– Vi har tänkt börja i liten skala och bygga upp den här fröbanken primärt med det som vi har från trädgården själva och sedan fylla på den i takt med att vi kan få samla in fröer från naturen, säger Hanna Tornevall på Göteborgs botaniska trädgård.

Göteborgs botaniska trädgård är sedan tidigare en del av det globala samarbetet Index seminum (latin för fröindex) där botaniska trädgårdar över hela världen skickar fröer till varandra för att kunna odla upp växter till de levande samlingarna ute i trädgården och på så sätt minska risken att de går förlorade. En fröbank är ett viktigt komplement till det här samarbetet.

ANNONS

Framtiden är oviss

Att skapa dessa så kallade säkerhetskopior av fröer är viktigt för att kunna genomföra restaurerings- och bevarandeprojekt när man helt enkelt vill återställa områden där en hotad art försvunnit helt eller delvis.

– Om vi inte bevarar fröerna har vi inte möjlighet att få tillbaka arterna om de försvinner och vi vet inte vad de kan vara viktiga för i framtiden, säger Tornevall.

Det är väl känt att fröbanker är en viktig del i att säkerställa bevarandet av ekosystem och genetisk variation i naturen. Men enligt Hanna Tornevall kan vissa arter också visa sig vara viktiga för läkemedelsindustrin i framtiden.

– Det vet vi ju inte i dag, så därför är det viktigt med ett förebyggande arbete, säger hon.

Ambitionen: öppet för göteborgare

Fröerna som samlas in behöver först torkas och sedan frysas ned. Därför kommer Botaniska trädgården under hösten att köpa in frysar och en frötork.

– Jag tror faktiskt att det går med vanliga hushållsfrysar i första skedet och om vi sedan bygger ut det så får man kanske ta till större grejer, säger Hanna Tornevall.

Förvaltningschefen har själv besökt flera fröbanker, till exempel Millennium Seed Bank som tillhör Kew gardens i Storbritannien. Där förvaras 2,4 miljarder fröer från hela världen i översvämnings- bomb- och strålningssäkra valv.

ANNONS

Även om Göteborgs fröbank kommer att byggas upp i en mycket mindre skala hoppas Hanna Tornevall att en dag kunna öppna upp fröbanken så att allmänheten kan besöka den och få en inblick i hur arbetet med att bevara fröer fungerar.

– Men jag kan inte lova när det blir, säger hon och tillägger att det kan möjliggöras i samband med att de nya växthusen blir klara, vilket väntas bli 2030.

LÄS MER:Oro på Botaniska – hundraåriga träd hotade

LÄS MER:Här är grönsakerna du kan odla på hösten

LÄS MER:Jubileumsfest för Botaniska trädgården

LÄS MER:Lånar ut frön för framtiden

ANNONS