Brand sprider sig i lägenhetshus i Backa

En lägenhetsbrand har spridit sig upp till vinden och in i flera lägenheter i Backa. Räddningstjänsten är på plats med stora resurser och ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, har utfärdats.
– Vi har inte kontroll på branden på vinden, säger Patrik Midenborn, presstalesperson för räddningstjänsten.

ANNONS

Nyheten i korthet

  • En kraftig brand bröt under eftermiddagen ut i ett flerfamiljshus i Backa.
  • Rökutvecklingen har lett till att räddningstjänsten gått ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, som uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
  • Det är i nuläget oklart hur många lägenheter och personer som berörs. Polisen har inga uppgifter om personskador, men har initialt inlett en förundersökning om mordbrand.

Vid 15-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten till en brand i ett lägenhetshus längs gatan Gåsagången i Backa på Hisingen.

Initialt trodde man att branden hade startat på en balkong, men senare under eftermiddagen ändrades det till inne i själva lägenheten. Därifrån ska branden ha tagit sig ut och sedan upp på vinden.

– Vi kommer inte ha möjlighet att släcka vinden, den kommer få brinna av under kontrollerade former, och vår förhoppning är att hindra spridning till lägenheterna under, säger Midenborn strax efter klockan 18.

Enligt honom är räddningstjänsten på plats med ett omfattande resurspaket.

– Jag vill inte gå in exakt, men det är flera vatten-, räddnings- och höjdenheter, tillsammans med flera ledningsfordon.

ANNONS

Kan bli kvar hela natten

Hur många lägenheter som totalt har drabbats av branden är oklart. Räddningstjänsten har under insatsen bekämpat lågorna både inifrån fastigheten och genom att spruta vatten på branden från så kallade höjdfordon. Hela fastigheten ska nu vara utrymd.

– Vi har evakuerat där det brinner och delar av ett närliggande hus, där vi tror att det eventuellt finns en spridningsrisk.

Någon prognos för när insatsen kan vara över finns i nuläget inte, men Midenborn uppger att räddningstjänsten sannolikt kommer att vara kvar ända in på torsdagsmorgonen.

”Ser hur det sprider sig”

En boende i en av de drabbade trappuppgångarna berättar att han ännu inte fått någon information om var han ska ta vägen.

– Nej, ingenting. Jag sitter bara utanför nu, säger boenden.

Enligt honom är det mycket blåljuspersonal på platsen, med polis som spärrat av och räddningstjänst som arbetar för att släcka. Hur det har gått med hans lägenhet är oklart.

– Jag vet inte, jag är orolig och det finns ingen information, säger boenden.

Ett vittne som följt brandförloppet från sin lägenhet en bit bort berättar hur lågorna spridit sig med vinden.

– Jag står på åttonde våningen och ser hur det sprider sig fortfarande, säger han vid 16.50-tiden.

ANNONS

Allmänheten uppmanas att stänga dörrar

Den kraftiga röken har gjort att ett så kallat VMA – Viktigt meddelande till allmänheten skickats ut till de boende i området.

”Det brinner i ett flervåningshus med kraftig rökspridning. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation”, lyder meddelandet.

Enligt polisen finns inga uppgifter om personskador i nuläget.

– Vi har spärrat av ett område för att låta räddningstjänsten arbeta med släckningsarbetet, säger presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

Fastighetsägaren på adressen har enligt polisen öppnat upp en samlingslokal för de vars lägenheter drabbats av branden. Polisen har initialt inlett en förundersökning om mordbrand.

– Jag vet inte vad patrullerna på plats har gjort för bedömningar. Jag kan bara konstatera att man inlett en förundersökning på det, säger Ostler.

Texten uppdateras.

ANNONS