Campus på Chalmers byggs om för 360 miljoner

En omfattande ombyggnad av Chalmerssektionen Campus Johanneberg har dragit igång. I går togs det första spadtaget. – Det här handlar om att skapa förutsättningar för samarbeten säger Stefan Bengtsson, rektor vid Chalmers tekniska högskola.

ANNONS
|

Det är arktitekthuset samt väg och vattenhuset 1 vid Johanneberg som ska renoveras. I går inleddes ombyggnadsprojektet med tal från skolans rektor Stefan Bengtsson och företagsrepresentanter. Förutom att rusta upp de gamla lokalerna är tanken med projektet att skapa en större integration och samverkan mellan universitetets sektioner.

– Studenter som studerat på arkitektprogrammet har gått åt sitt håll och studenter som studerat på bygg och miljö har gått åt sitt håll, men när de kommer ute i arbetslivet så möts de, säger Birgitta van Dalen, regiondirektör vid Akademiska hus. Det här är ett sätt att skapa gemensamma miljöer redan i utbildningen.

ANNONS

Förutom Akademiska hus och Chalmers fastigheter så är byggföretaget Veidekke involverat i ombyggnaden. Regionchef Stephan Woodbridge är entusiastisk över att få vara med och bygga om de skolmiljöer han själv studerat i 40 år tidigare.

– Jag gick själv här på 70-talet och redan då såg jag behov av reparationer och renoveringar, säger Stephan Woodbridge. Det är trevligt att jag i slutfasen av min karriär får möjligheten att bygga om skolmiljöerna jag än gång studerat i. Jag gick på just väg och vatten så jag har utnyttjat de här lokalerna ganska mycket. Om man tittar på energieffektiviteten var den dålig redan när huset byggdes en gång i tiden, så nu finns det en möjlighet att säkerställa hållbarheten.

Studenterna GP pratar med har sett fram emot ombyggnaden. En av dom är Colin Qvarnström.

– Det har varit på gång ett bra tag nu är det väl dags. Det har inte skett så mycket med det här huset sen det byggdes. Nu kommer det bli bättre studiemiljöer och så kommer det också bli fräschare.

Nytt namn på arkitekthuset och väg och vattenhuset 1 ska bli Chalmers Samhällsbyggnad och ombyggnaden ska vara klar sommaren 2017.

ANNONS

Var: Campus Johanneberg

Projekttid: 1,5 år

Kostnad: 360 miljoner kronor

Aktörer: Chalmers fastigheter, Akademiska hus, Veidekke

Arkitektfirma: White arkitekter

ANNONS