Cowboy som viking – alla får picknicka i Slottsskogen

En nördpicknick för historieintresserade där alla gamla klädedräkter är lika välkomna. I Slottsskogen träffades på lördagen 1800-talsdamer, vikingar och en cowboy och minglade över historiegränserna.
– Jag ville ha det lite öppet så att alla från olika tidsåldrar kan komma hit, säger Ayla Jernsjö.

ANNONS
|

”Kläderna var varmare förr”. En tanke som osökt dyker upp i huvudet vid ett besök på en picknick i juli för edwardianska damer, vikingar, en cowboy och människor i andra historiska utklädnader.

– Jag har kanske sju lager av underkjolar, korsetter, vadderade underplagg och så vidare så det är ganska varmt! Men jag har min lilla solfjäder och vi försöker hålla oss i skuggan.

Det säger Ayla Jernsjö, arrangör till lördagens historiska klädedräktspicknick i Slottsskogen. Precis bredvid Gräfsnäsgården i Slottsskogen har de brett ut sina filtar under träden medan nyfikna göteborgare smygfotar från gångvägen en bit bort.

ANNONS

– Jag är ju nörd och det tror jag de flesta av oss är. Jag är teaterskräddare i grunden och älskar historiska dräkter, säger Ayla Jernsjö.

Vill vara inkluderande

Bland de minglande klädedräkterna är 1800-talsklänningarna i majoritet, men det är förhållandevis god spridning på kläder från olika epoker. Och blandningen av epoker är en av poängerna med picknicken som anordnas för andra året i rad.

Den enda regeln för klädedräkterna är att de måste vara inspirerade av valfri tidsepok för minst 100 år sedan.

– Communityt av folk som är intresserade av historiska dräkter kan ibland kännas nischat, och i vissa fall exkluderade. Jag ville ha det lite mer öppet så att alla från olika tidsåldrar kan komma hit, säger Ayla Jernsjö.

Howdy. Johan Hallström har jobbat på High Chaparall.
Howdy. Johan Hallström har jobbat på High Chaparall. Bild: Henrik Jansson

En tågrånare i Slottsskogen

Johan Hallström representerar i dag epoken ”vilda västern”.

– Jag är cowboy. Eller, tågrånare om man ska vara noga, säger Johan Hallström.

Han berättar att han tidigare jobbat på westernparken High Chaparall, och tyckte picknicken var ett bra tillfälle att damma av sin outfit – komplett med hatt och patronbälte.

Men han gillar inte bara cowboykläder.

– Just nu håller jag till exempel på och syr en svensk uniform från 1860. I grunden handlar det om ett gediget intresse för historia och sömnad, säger Johan Hallström.

ANNONS
Ellinor Classon picknickade med vikingakrus.
Ellinor Classon picknickade med vikingakrus. Bild: Henrik Jansson

Flera på picknicken är medlemmar av mer nischade historiska klädedräktsföreningar. Som Westgiöta Gustavianer, fokuserade på kläder från sent 1700-tal till tidigt 1800-tal. Och Svenska 1800-talssällskapet, representerat av Anette Sörgren som presenterar sig som ”husfru”. Hon uppskattar picknicken, och att alla är välkomna.

– Det är jättekul, och det roligaste är att det inte är några HK-poliser här.

Vikinga-Ellinor: ”Absolut ingen HK-polis”

”HK-poliserna” som Anette pratar om är helt enkelt personer som är överdrivet noggranna och petiga med historisk korrekthet. Och sådana verkar alltså inte helt ovanliga i historiskt klädintresserade kretsar, verkar det som.

Ellinor Clason, som i och med sin vikingainspirerade klädsel i råsiden, ylle och linne är den på picknicken med äldst klädedräkt, förklarar begreppet ”HK-polis” lite mer.

– Det handlar om personer som är väldigt noga med att det är historiskt korrekta metoder och material. Man ska gärna ha kardat ullen själv och hela grejen.

Du är ingen sån polis?

– Absolut inte. Man ska ha på sig det man tycker är fint och bekvämt.

LÄS MER:Historiska bilder – västsvenska barn i hundra år

LÄS MER:Nej du har inte valloner i släkten – du bara tror det

LÄS MER:Vuxna nördparet gör succé med sina spexiga dräkter

ANNONS