Cykelförbud på Västtågen i sommar

I sommar kommer alla tåg söderut avgå från Mölndal – och inte från Göteborg som i vanliga fall.
Västtrafik räknar med extra mycket trängsel och förbjuder därför cyklar ombord.
– Vi var tvungna att prioritera andra resenärer, säger Tammo Oveissi, avdelningschef på Västtrafik.

ANNONS
|

På måndag, 19 juni, slutar tågen att gå mellan Göteborg och Mölndal. Anledningen är ett planerat arbete med Västlänken i Almedal som väntas pågå till och med den 21 augusti.

Under den tiden kör inga tåg på sträckan.

Det innebär att samtliga resenärer som ska resa söderut får kliva på i Mölndal – och de som kommer söderifrån får hoppa av på samma station. Ska man vidare in mot Göteborg är det spårvagn eller buss som gäller.

– Vi kommer att förstärka upp med fler avgångar på spårvagnslinjerna två och fyra under den här tiden, säger Tammo Oveissi, avdelningschef för trafikomläggningar på Västtrafik.

ANNONS

Cykelförbud på tågen

Västtrafik räknar med att sommarens spåravstängning kommer att leda till längre restider och trängsel ombord på tågen. Av den anledningen förbjuds cyklar ombord – både på Västtågen och Öresundstågen.

– I och med att färre tåg trafikerar sträckan i sommar kommer det att vara fler resande än normalt. Utan cyklar finns möjlighet att ta med fler. Vi var tvungna att prioritera andra resenärer, säger avdelningschefen.

Prioriteringen, och beslutet att förbjuda cyklar ombord, har väckt reaktioner. Dels riktas kritik mot att Västtrafik varit dåliga på att informera om förändringen. Dels för att situationen ombord på tågen kommer att bli kaosartad – både för resenärer och tågvärdar.

– Jag tycker att det är helt befängt. Jag förstår inte hur Västtrafik har tänkt, säger en resenär som GP har pratat med.

Hur kommer ni säkerställa att det inte tas ombord några cyklar?

– Vi har informerat på alla våra plattformar. Och visst, kanske kan det uppstå situationer de första dagarna innan rutinerna satt sig. Men det kommer inte att vara möjligt att ta med sin cykel, säger Tammo Oveissi.

Avdelningschefen förstår att cykelförbudet gör resenärer upprörda men säger att det handlar om en kortare period – och att arbetet som orsakar sommarens tågproblem kommer att leda till det bättre i slutändan.

ANNONS

– Det är en viktig pusselbit för att förbättra kollektivtrafiken på längre sikt. Vi tackar våra resenärer för förståelsen.

LÄS MER:Västlänken stoppar tåg mot Göteborg i sommar

LÄS MER:Så läggs spårvagnstrafiken i Göteborg om i sommar

LÄS MER:Alla SJ-tåg inställda mellan Göteborg och Skåne i sommar

ANNONS